Promjene u trudnoći koje će vas iznenaditi

trunoca

Iako nam se čini da je, s danas dostupnim informacijama vrlo lako zaključiti da znamo sve što trebamo znati o trudnoći, trudovima i porođaju, istina je zapravo to da trudnoća još krije mnoge misterije.

Mnogi ljudi ne znaju što se sve događa s tijelom trudnice tokom tog čarobnog perioda. a ovo su neke od tih “tajni”.

  • Ženska materica stvarno je tvrd orah. Kad dolazi do kontrakcije mišića prilikom porođaja, ona je jednaka sili od 397 kilograma pritiska po kvadratnom metru!
  • Tokom porođaja kost u karlici se razdvaja u sredini što je, naravno, bolno, a uz to se čuje i zvuk odvajanja. Nije riječ o lomu nego razdvajanju, a kasnije ne dolazi do ponovnog spajanja kao prije porođaja.
  • Žena može zatrudnjeti kad je već trudna! Seks u trudnoći trebalo bi da bude  bezbrižan, barem kada je riječ o strahu od trudnoće, ali nije. Postoji mogućnost nove trudnoće, ali srećom to se izuzetno rijetko događa. U istoriji su zabilježena samo dva takva slučaja.
  • Trudnicama često smeta linea negra, tamna linija koja se pojavi između pupka i genitalija. Ta je linija oduvijek na tom mjestu samo tokom  trudnoće postaje tamnija zbog hormonskih promjena.
  • Trudnice ponekada hodaju poput patke, pomalo se gegaju. To nema nikakve veze s debljinom. Takav način hoda rezultat je opuštenosti zglobova koja se javlja tokom trudnoće pa se mijenja centar gravitacije.

Izvor: Tportal

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply