Prisustvo rođenju sina za Dražena je neprocjenjivo

vucinic

Dražen Marković postao je tata početkom oktobra, a svog sina ugledao je odmah zahvaljujući odluci da bude prisutan u toku porođaja njegove supruge i tako joj bude podrška svih 9 sati koliko je bila u porođajnoj sali.

Svoje iskustvo opisuje kao neprocjenjivo i objašnjava da je aktivan od prvog dana “kada su saznali da su trudni” što je podrazumijevalo i prisustvo porođaju.

“Jedva sam čekao da budem otac tako da sada ne želim da propustim ni jedan trenutak u životu svog djeteta. Taj trenutak počinje u majčinom stomaku i od tada treba i biti roditelj”, kazao je Dražen za portal Roditelji.me.

Za njega je rođenje djeteta najvažnija stvar u životu i propustiti i najmanji detalj tog događaja je, kako je dodao, najveća greška.

Zato je pozvao buduće očeve da iskoriste ukazanu priliku koja im je dugo bila uskraćena.

Čuo je, kako je dodao, od drugih očeva, sadašnjih i budućih priče da ne bi izdržali, ni emotivno ni fizički, da bi pali u nesvijest kao i da je glupo potrošiti 80 eura.

Dražen smatra da su to samo izgovori za kukavičluk i lijenost, ali razumije one koji imaju stvarni problem sa gledanjem krvi. Ipak navodi da se i takvi problem mogu izbjeći u porođajnoj sali ili iskoristiti makar dva sata sa bebom i suprugom nakon porođaja, koji su nezamjenljivi.

Dražen je sa suprugom i sinom bio i tada, i kaže da su to dva najljepša sata u njegovom životu.

U toku porođaja je pomagao supruzi aktivno i smatra da se ona mnogo bolje osjećala zbog toga što je uz nju bio neko ko joj je blizak.

Kao i sve ostale osobe bliske trudnicama koje odluče da prisustvuju porođaju, Dražen je prošao obuku na Klinici za akušerstvo Kliničkog centra, koja traje ukupno dva dana po 90 minuta i košta 79 eura.

Njemu je obuka bila korisna, kako kaže, kao i svaka druga, ali smatra da je iskustvo jedino što nekoga može pripremiti za prisustvo porođaju.

“Za sljedeći put sam dobro pripremljen”, dodao je Dražen.

Prema njegovom mišljenju, osobe koje prisustvuju porođaju ne treba da se nešto posebno pripremaju već samo da sačuvaju hladnokrvnost u teškim trenucima, da ohrabre porodilju i ne podlegnu emocijama u određenim momentima.

“Ženama ne treba neko ko će da plače sa njima nego neko ko će da ih ohrabri kad je potrebno”, kaže on.

Dražen nam je rekao da voli svoju suprugu jer je izuzetna žena i najljepša na svijetu, a to što je vidio kako mu donosi sina na svijet samo je produbilo njihov odnos, učinilo ga još bliskijim i boljim i vezalo ih do kraja života najljepšom vezom.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Bravo! Moj muz je takodje bio prisustan na porodjaju i te trenutke nikad necemo zaboraviti, a ja ih nebi zamijenila pa da mi daju kraljevske obroke tamo! Nista ljepse od rodjenja djeteta ne postoji i prisustvo oca bi trebalo da bude sasvim normalna i uobicajena stvar!

  2. Svaka cast za Drazana ali ja mislim da je to opet zenska intima koja se nikada nezaboravlja neka prodje teze a neka lakse na porodjaju ali kad se rodi beba svi bolovi nestanu kao da nikad nista nije bilo pricam iz iskustva najvecu ulogu u svakom slucaju cine osoblje kccg koje su po mom iskustvu super ni prije sala nije bila losa makar pre dve godine i osam mjeseci opet tvrdim da je najbitniji osoblje

  3. Danice u pravu si, ipak kad zena ode na porodjaj pa samo babice neka se nasmiju i to je dovoljno, ja sam sva tri puta bila prezadovoljna osobljem na celu sa dr Sasom Rajcevicem. A ovo za muzeve, moj nije bio prisutan uz mene i ja sam licno protiv toga, jer bih se vise sjekirala za njega nego za porodjaj!

  4. Da tako je danijela ja sam u avgust lezala 4 dana na ginekologiju moram reci da je osoblje ekstra ili to sto me manje vise svi znaju jer mi je majka tamo radila ili neznam sto uglavnom higena im je za desetku osoblje desetka hrana nikakva ali iskreno. Po mom misljenju kad dodje taj trenutak da se porodis niko ti netreba od porodice dosta ti je samo babica mene je dragica vukovic porodila i prezadovoljna sam sa njom bila i doktor mladji medan koji se salijo sve vrijeme

Leave a Reply