Anemija u trudnoći

trudnica

PIŠE: dr Fehmija Feko Fetahović, ginekolog

U toku trudnoće količina krvi u organizmu žene se povećava za čak 50 odsto, zbog čega su sklone anemiji odnosno malokrvnosti, smanjenju broja crvenih krvnih ćelija – eritrocita.

Količina krvi ubrzano raste zbog potreba bebe pa je potreba za gvožđem veća od količine uskladištene u organizmu žene. Rezultat je pojava anemije.

Mnoge žene ulaze u trudnoću anemične. Razlozi mogu biti mnogobrojni, primjer je držanje dijete tj. nedovoljan unos vitamina i minerala; razmak između dvije trudnoće kraći od dvije godine; obilne menstruacije. U trudnoći anemiju mogu izazvati često povraćanje, slaba ishrana i višeplodna trudnoća.

Gotovo 20 odsto trudnica ima anemiju. Blaga anemija ne povećava rizik od niske porođajne težine ili preranog rođenja djeteta. Priroda je razvila mnoge načine kako bi sačuvala bebe od negativnih posljedica anemije. Pred kraj trudnoće beba uskladištava potrebnu količinu gvožđa za prvih šest mjeseci svoga života zato su i potrebe za gvožđem veće.

Prema mnogim istraživanjima, pri jakoj anemiji postoji rizik od preranog rođenja i niske porođajne težine. Ujedno, fetus u maternici može pokazivati znake patnje jer dobija preko posteljice manje kiseonika. Dijete može i naslijediti anemiju.

Trudnice koje pate od anemije teško podnose krvarenje, teže se bore s infekcijom i ostalim problemima koji se mogu pojaviti za vrijeme porođaja.

Kako trudnice znaju da su anemične?

Ako je volumen krvi, uključujući i hemoglobin (protein u krvi koji prenosi kiseonik), nizak – smatra se da imate anemiju, odnosno da ste anemični. Najčešći uzrok anemije u trudnoći je nedostatak gvožđa u krvi. Kako je anemija prilično česta pojava, tokom trudnoće se najmanje dva puta testira/rade se analize krvi i određuje nivo hemoglobina, na početku i pred kraj trudnoće, tj. najčešće u 7. ili 8. mjesecu trudnoće ili ako postoji sumnja i prije. Iako niste anemični na početku, anemija se može razviti tokom trudnoće.

Praksa koja postoji kod nas u Crnoj Gori da se tokom trudnoće rade testiranja skoro svakog mjeseca tokom trudnoće nijesu baš u skladu sa većinom preporuka i značajno ne poboljšavaju sam tok i ishod trudnoće. Te analize obuhvataju: kompletnu krvnu sliku uključujući i određivanja nivoa hemoglobina, nivo šećera u krvi i analizu mokraće.

Najčešći simptomi anemije su umor, slabost, bljedilo. Ako je anemija jaka može doći do nesvjestice, ubrzanog ili nepravilnog rada srca, nedostataka vazduha.

Naravno, ovi simptomi su uobičajeni tokom svake trudnoće zato je važno savjetovati se sa svojim izabranim ginekologom čim osjetite nešto od ovih simptoma.

Pušenje može olakšati razvoj anemije. Anemijiu će ubrzati i loše balansirana ishrana, manjak unosa gvožđa i vitamina, manjak unosa folne kiseline, konzumiranje alkohola, pojedini lijekovi. Anemiju može uzrokovati i krvarenje hemeroida kao i krvarenje unutar želuca.

Mogući simptomi anemije:

  • Slabost, nesvjestica, umor, teškoće pri disanju;
  • Bljedoća kože ili žutoća kože;
  • Moguće promjene u srčanim otkucajima;
  • Glavobolje i zaboravnost;
  • Mučnine ili bol u području abdomena;
  • Ponekad nema nikakvih očiglednih simptoma.

Međutim, često puta ćete teško sami ocijeniti jeste li anemični pošto je većina navedenih simptoma normalna u određenim periodima trudnoće.

Sumnjate li da ste anemični, obratite se vašem ljekaru.

Ponekad se dešava da hemoglobin, može pokazati da ste anemični kada, u stvari, nije tako. Zbog normalnog povećanja količine krvi u tijelu tokom trudnoće ponekad se javlja «hemodilution» (razrjeđivanje hemoglobina), pa će se pokazati niže vrijednosti nego prije trudnoće. To je tzv «fiziološka anemija trudoće».

Kako se liječi anemija?

Promjena načina prehrane ili terapija preparatima gvožđa može poboljšati krvnu sliku.

Ako vam je ljekar propisao neki od preparata gvožđa, uzimajte ga s hranom kako bi spriječili moguće mučnine. Izbjegavajte uzimati gvožđe s mlijekom jer kalcijum sprječava njegovu apsorpciju. Popijte ga sa sokom od pomorandže ili nekim drugim izvorom C vitamina, lakše će se apsorbovati. Vitamin C povećava otpornost posteljice, sposobnost vašeg organizma da se odupre infekcijama a ujedno i iskorištavanje gvožđa. On se nalazi u svježem voću i povrću, a njegov unos mora biti svakodnevan jer se u tijelu ne mogu stvoriti njegove zalihe. Kako se dio vitamina C gubi čuvanjem i kuhanjem, a zimi imamo slabiju ponudu svježeg voća i povrća, nije naodmet uzimanje preparat vitamina C.

Ujedno, uzimajte gvožđe u kombinaciji s folnom kiselinom, koje ima u tamnozelenom lisnatom povrću kao i sa svitaminom B12.

Naravno, kao i za sve vitamine i minerale, najbolji način za unos gvožđa u tijelo je dobra ishrana. Ponekad od tableta gvožđa stolica može biti tamna ili potpuno crna. Javlja se zbog viška neapsorbovanog gvožđa u tijelu. Ta pojava nije opasna.

Preparati gvožđa mogu uzrokovati i probleme sa pražnjenjem debelog crijeva (jedite hranu koja sadrži više vlakana) zatvor ili proliv.

Potrebno je oko šest sedmica da se vaša krvna slika popravi, zato ne insistirajte da se rade analize krvi nakon deset dana.

Preparati željeza su opasni za malu djecu stoga ih držite van njihovog dometa.

Kako sprječiti nastanak anemije?

U trudnoći su vam potrebne veće količine gvožđa, a uravnotežena ishrana biljnog i životinjskog porjekla koja zadovoljava pojačane potrebe organizma može spriječiti razvoj anemije.

Za unos gvožđa potrebno je jesti što više crvenoga mesa, mahunarka, obogaćenih žitarica, tamnozelenog povrća, sušenog voća.

Evo nekoliko primjera hrane bogate gvođem: lisnato zeleno povrće kao što je spanać, blitva, brokule, grašak, špargle, pasulj, jaja, smeđa riža, obogaćena tjestenina, dzigerica, tofu, suve šljive ili marelice, grožđice, borovnica, ribizla,sok od višnje.

Još jednom da ponovimo, da bi se spriječila anemija u trudnoći:

  • Jedite hranu bogatu gvožđem;
  • Jedite hranu bogatu folnom kiselinom: pšenične klice, grah, kikiriki maslac, gljive, brokule, goveđa jetra i šparoge;
  • Jedite hranu bogatu C vitaminom: limun, pomoranže, svježe (ne kuvano) povrće koje pomaže u apsorbciji željeza;
  • Uzimajte prenatalne vitaminske i mineralne preparate, ako vam ih ljekar prepiše;
  • Ako ste imali prethodnih problema s anemijom bilo bi dobro kontrolisati nivo gvožđa u krvi prije nego zatrudnite;
  • Izbjegavajte kofein, tj. kafu i čajeve, jer otežavaju apsorpciju gvožđa.

Izvor: Dr. Feko

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply