Kako roditelji mogu pomoći djetetovom uspjehu u školi?

domacitata

Potvrđeno je da učestvovanje roditelja u školovanju djeteta može značajno pomoći u dječijem uspjehu i samopouzdanju. Saradnja škole i roditelja jedna je od ključnih komponenti u postizanju ovog cilja.

Roditelji su prirodno prvi i najvažniji učitelji djeteta, oni najbolje poznaju djetetove potrebe, interese i poteškoće, kojih stručnjaci u školi nisu uvijek svjesni. Iako većina roditelja zaista želi biti aktivna u školovanju djeteta, mnogi nisu sigurni u to kako se uključiti, naročito ako rade puno radno vrijeme.

Neki od najjednostavnijih načina su redovno učestvovanje na roditeljskim  i informativnim sastancima za roditelje

Osim toga, možete:

  • posjetiti djetetovu učionicu i upoznati se s djecom u razredu;
  • uključiti  se za povremenu ispomoć u školi, ako postoji potreba (npr. u dopunskoj nastavi itd.);
  • pomoći u realizaciji učeničkih aktivnosti, priredbi, npr. sašiti kostime, oslikati pozornicu; doći redovno na školska događanja i priredbe;
  • prisustvovati radionicama na razne teme (ako se organizuju u školi), npr. škola za roditelje, radionice o dječijem razvoju, razvojnim poteškoćama; ili pomoći organizovati radionice, predložiti teme itd.
  • pitati učitelja/učiteljicu direktno o tome kako biste kao roditelj mogli pomoći svom djetetu (npr. čitanje 15 min prije spavanja; 5 matematičkih zadataka dnevno itd.);
  • pitati učitelja/učiteljicu za konkretne materijale (radne listove, bojanke, gotove zadatke) koje biste mogli koristiti kod kuće u pomoći u učenju;
  • uključiti se u rad savjeta roditelja.

Kako možete pomoći djetetu oko domaće zadatke

Većina učitelja zadaje djeci domaće zadatke kako bi stekla dodatne vještine za koje u okviru nastave nema dovoljno vremena. Domaći su prilika za dodatno i  “dublje” i usredsređenije učenje.

  • Nagradite svaki djetetov napredak, koristite puno pohvale, pokažite svojim primjerom kvalitetan rad;
  • Saznajte više o vrsti domaćeg zadatka koju učitelji zahtijevaju, kako se očekuje od učenika da je pripreme, što mogu učiniti ako nešto ne razumiju. Pomozite djetetu tako što ćete podijeliti veće cjeline u manje dijelove.
  • Pomozite djetetu da napravi raspored izrade domaćih zadataka kojeg se može lako pridržavati;
  • Razgovarajte svaki dan s djetetom o domaćim zadacima; provjerite je li sve razumjelo i dovršilo; ALI! Ne radite zadatke vi, umjesto djeteta. Od trećeg/četvrtog razreda podstičite dijete da samo vodi računa o svojim zadacima ( da ga vi podsjećate), i neka vas pita tek ako mu nešto nije jasno.
  • Osigurajte da dijete ima prikladno mjesto za učenje (po mogućnosti negdje u tišini, daleko od ometanja televizora, telefona, glasne muzike…)
  • Ne pretvarajte domaće zadatke u kaznu; neka to bude ugodno i zabavno iskustvo.
  • Ne ispitujte rutinski svaki dan: “Jesi li uradio/uradila zadatke?”. Dozvolite djetetu da se samo sjeti i pita vas za eventualnu pomoć (izuzetak su djeca s teškoćama u učenju ili hiperaktivna djeca, koja će trebati više podrške).

domacimajka

Kako se može postići da dom bude dobro mjesto za učenje 

  • Što više hvalite i ohrabrujte dijete;
  • Postavite visoke standarde vezane uz učenje i ponašanje; kod kuće i u školi (naravno, ne toliko visoke da bude nedostižni);
  • Naglasite vrijednost rada i postignuća; istaknite prednosti izrade zadataka prije igre (međutim, ne prisiljavajte ga da baš svaki put radi domaći prije igre – dozvolite im pravo na odluke oko rasporeda vremena).
  • Dogovorite s djetetom neka osnovna pravila u vezi sa školom, koja će odgovarati i vama i djetetu;
  • Ograničite gledanje televizora na sat do dva dnevno maksimalno; gledajte televizor s vašim djetetom;
  • Ne pretjerujte s vannastavnim aktivnostima (poželjno je da ima jedan redovni hobi van škole, ostali neka budu takvi da se mogu vremenski prilagoditi);
  • Kad razgovarate s djetetom o školi, ne budite kritični i kažnjavajući, neka razgovor bude ugodan i pokažite saosjećanje ako je dijete imalo težak dan u školi;
  • Pokušajte što češće čitati djetetu nešto što ga zanima, ili zamolite dijete da vama čita. Razgovarajte o knjigama koje vi čitate.

Dodatni koraci koje roditelji mogu preduzeti kako bi pomogli u obrazovanju djeteta

● Čitajte zajedno

Pokazalo se da djeca koja čitaju sa svojim roditeljima kod kuće imaju bolji rezultat u školi. Ukoliko ste u mogućnosti, opremite vaš dom s određenom količinom dobrih knjiga, časopisa, novina, čime ćete pokazati da i vi cijenite čitanje. Neka djeca vide da i vi čitate i kako to volite. Vodite ih na izlete u biblioteku i ohrabrujte ih da imaju svoju  člansku kartu. Neka vam djeca čitaju i pričaju o knjigama. Pitajte: O čemu se radilo u knjizi? Zašto se lik ponašao na takav način? Što bi lik iz knjige mogao sljedeće napraviti? Djeci naročito puno znači kad im roditelji svakodnevno čitaju prije spavanja. Ovaj mali ritual doprinosi emocionalnoj vezi djeteta i roditelja te razvija kod djece ljubav prema čitanju.

Osmislite i druge načine kako da naučite djecu čarima jezika, riječi, i priča. Pričajte djeci priče o porodici i kulturi u kojoj žive. Raspravljajte o neobičnim  i novim riječima, čitajte natpise zajedno. Ohrabrujte svoju djecu da pišu pisma bakama i djedovima i ostalim rođacima.

Uključite se u dječje gledanje televizije

Školski uspjeh se može znatno pogoršati kod djece koja gledaju televiziju više od 10 sati sedmično ili prosječno više od dva sata dnevno. Roditelji mogu ograničiti količinu gledanja televizije i pomoći djeci da biraju kvalitetnije programe. Roditelji takođe mogu gledati program zajedno s djecom i raspravljati sa djecom o tome što su vidjeli.

● Održavajte porodične rituale i redovni dnevni ritam porodice

Pri tom se misli na svakodnevne zadatke, zajedničke obrokei na primjer,  odlaženje na spavanje u određeno vrijeme. Uspješni učenici često imaju roditelje koji su organizovali porodični život i poštuju neke svakodnevne rituale, poput obroka, zajedničkog razgovora, čitanja prije spavanja i sl. Ustanovite redovno vrijeme za domaće zadatke svako popodne ili veče i u tihom, dobro osvijetljenom prostoru podstaknite dijete na učenje.

Pričajte sa svojom djecom i adolescentima – slušajte ih!

Pričajte otvoreno sa svojom djecom, naročito s adolescentima – o svojoj mladosti, o svojim strahovima, o opasnostima droge i alkohola i o životnim vrijednostima. Budite im dobar primjer. Slušajte što vam djeca imaju za reći. Roditelji adolescenata često mogu požuriti s dobronamjernim savjetima ili kritikama, ne saslušajući  do kraja svoje dijete, zbog čega se adolescent može zatvoriti i prestati pričati roditeljima o bitnim aspektima svog života. Lični i povjerljivi razgovori, koliko god ponekad bili neugodni, mogu doslovce spasiti njihove živote.

Aktivno gradite dobar odnos sa školom

Porodice koje su informisane o školskom napretku djeteta imaju češće djecu s visokim postignućem. Kako bi i dalje bili informisani, roditelji mogu posjetiti školu ili razgovarati s učiteljem preko telefona. Saznajte imena djetetovih učitelja, direktora i vaspitača. Pokušajte ostvariti dobru komunikaciju s djetetovim razrednim starješinom. Ponekad ćete možda čuti i neke stvari koje ne biste voljeli, ali pokušajte ih shvatiti dobronamjerno, kao učiteljev pokušaj da sarađuje s vama i izrazi svoje poteškoće u radu s vašim djetetom.

Koristite ostale izvore zajednice

U mnogim lokalnim zajednicama djeluju nevladine organizacije koje provode kvalitetne programe namijenjene djeci. Programi uključuju kreativne radionice, grupe pomoći, savjetovanje, pomoć u učenju i slične aktivnosti, besplatne za polaznike. Ove aktivnosti omogućuju djeci i njihovim obiteljima da dobiju stručnu pomoć ili kvalitetno strukturisano slobodno vrijeme. Stoga pokušajte saznati koje sadržaje nudi zajednica u kojoj vi živite. Ovo mogu biti udruženja, razne usluge zdravstvene zaštite, pomoć u kući, pomoć u učenju i sl. Porodca takođe može poboljšati učenje djece zajedničkim odlascima u muzeje, biblioteke, na koncertei razna društvena događanja.

Izvor: Knjiga Odgajam li dobro svoje dijete, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, Ana Karlović, Dobarzivot.net

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Kada uzmemo u obzir nas obrazovni sistem, programe, nastavni kadar I sve ostalo, preostaje nam samo da ih ne smaramo previse. Velika je snaga potrebna da djeca zavole ovakvu skolu. Nisam sigurna da sam u posljednih 10 godina cula neko dijete da voli skolu.

Leave a Reply