Vinsent – prva beba rođena iz presađene materice

vinsent

Ovaj dječak se zove Vinsent i prva je beba koja se razvijala i koja je rođena iz presađene materice.

Njegovoj majci, koja je odlučila da ostane anonimna, prije dvije godine je presađena materica 61-godišnje porodične prijateljice, koja je rodila dva djeteta. Donorka materice je sada kuma malog Vinsenta.

Ova tridesetšestogodišnja Šveđanka, koja je saznala da nema matericu kada je imala 15 godina, u septembru je rodila zdravog dječaka u 32. nedelji trudnoće koji je na rođenju težio 1,8 kilograma. Napredovao je sjajno i sada je već kod kuće.

Deceniju nakon što je saznala da nema matericu, čula je za istraživača po imenu Mats Branstrom, profesora ginekologije i akušerstva sa Univerzitetu u Geteborgu, koji je radio na presađivanju materica. Odmah se prijavila da bude dio istraživanja.

“Mats nam je odmah rekao da ništa ne garantuje. Moj partner i ja, možda volimo da rizikujemo, ali pomislili smo da je to savršena ideja”, ispričala je ova srećna majka medijima.

Dr Branstrom kaže da je fantastično znati da je baš njegovo istraživanje dovelo do toga da se rodi mali “pobjednik”

Vinsentova majka je imala zdrave jajnike koji proizvode jajne ćelije. Godinu nakon transplantacije pila imunosupresante, ljekove koji su njenom organizmu pomagali da ne odbaci presađeni organ. Poslije godinu dana, ljekari su dali dozvolu za vantjelesnu oplodnju i usađivanje zamrznutog embriona začetog od njenog i “materijala” njenog muža.

Ova pobeda za nauku otvara novo poglavlje medicine, jer će se daljim istraživanjima možda biti pružena mogućnost ženama koje su ostale bez materice zbog bolesti  da ipak nose svoje dijete.

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply