Zašto se odlaže seks nakon porođaja?

sexnakonprodjaja

PIŠE: Ginekolog Fehmija Feko Fetahović 

Svaka treća ili čak i svaka druga porodilja ne želi da ima seksualne odnose mjesecima nakon porođaja, jer nema želju za tim, ali i zbog straha od bola. Problem je posebno naglašen ako je porođaj bio težak, ako se radila neka intervencija kao što je forceps, vakum ekstrakcija, manuelna revizija materice, ako rana od epiziotomije dugo zarasta.

Kod prvorotki strah je mnogo izraženiji i prvi seksualni odnos nakon porođaja se odlaže u prosjeku mnogo više kod prvorotki nego kod žena koje su već rađale.

Osim straha od bola, postoji strah da nešto ne “prsne unutra” kako kažu porodilje, jer je šiveno nakon porođaja.

Psiholozi to bolje znaju, ali ja to više slušam, bojazan da se partneru neće svidjeti novi izgled, novo tjelo, opuštena koža, novonastale strije, proširena vagina, ožiljak od epiziotomije…i svjest da više nije tako privlačna žena kao prije porođaja, dodatno pojačavaju strah od prvog seksualnog odnosa nakon porođaja.

A tu je i novi član BEBA koja plače, budi se i gleda šta sad to njegova majka treba da radi. Često to žene opisuju kao …”sramota me da to radimo u sobi u kojoj spava beba”. “Nervira me što stalno iščekujem hoće li da se probuditi, zaplakati…”

Ne treba zaboraviti da ne tako rijetko postoji i stvarni problem kao što je smanjena vlažnost vagine koja doprinosi bolu pri pokušaju da se ima seksualni odnos. Suvoća vagine je nešto izraženija kod majki koje doje zbog povećanog prolaktina i smanjenog estradiola (hormona koji utiče na žlijezde koje luče sluz i vlaže vaginu).

Svi ovi razlozi koje sam nabrajao, a i mnogi drugi kojih se nisam sjetio na kraju rezultiraju smanjenom željom za seksualnim odnosima. Kad se tome dodaju umor i iscrpljenost od nespavanja, malokrvnost koja je neliječena pa nakon porođaja se tek ispolji sa tegobama, … problem postaje veliki.

Izuzetno je važna podrška partnera, koji se mora naoružati strpljenjem, pokazati interesovanje, i jasno kazati da mu supruga i dalje privlačna u novoj ulozi majke, i da joj bude podrška u svemu.

Njabolji stimulans za seksualnu želju je kad se žena osjeća poželjnom u svakom trenutku. I ovo znaju psiholozi bolje od mene, a žene pogotovo mnogo više, zato je moj savjet da to i kažu partneru..
Treba pričati otvoreno o toj temi o strahovima, o gubitku želje za seksom, o izmjenjenom odnosu prema svom tjeelu.

Nekada dominira strah od trudnoće. Tako da uvodjenje kontracepcija djeluje opuštajuće za ženu da ne razmišlja o neželjenoj trudnoći i opuštenije uživa u seksu.

Savjet je da žene preuzimaju dominantnu ulogu, da biraju pozu koja im najviše odgovara, da se izbjegava duboka penetracija koja može ponekad u početku biti bolna, da se ne preskače predigra i da se koriste pomagala, kao što su lubrikanti.

Strpljenja i stvari će se vratiti na svoje mjesto. Nekima seksualni odnosi nakon porođaja budu kvalitetniji zato, ne odustajte ako imate problem, istražujte i uživajte u seksualnim odnosima.

Izvor: Dr Feko

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply