Roditelji od sjutra tvituju o dojenju i stanju u porodilištima

twitovi

Tvitovima udruženja Roditelji u petak veče biće nastavljena inicijativa Crna Gora na Tviteru – uključi se u promjene, a o temamau u vezi sa dojenjem u Crnoj Gori i uslovima u crnogorskim porodilištima.

Udruženje Roditelji će svoje prve tvitove sa naloga cgtvituje objaviti u 21 sat. Teme koje će obrađivati se odnose na dojenje, stanje u porodilištima…simbolično u Nacionalnoj sedmici promocije dojenja i četvrdesetoj sedmici u godini koja simbolizuje puni termin trudnoće.

U nedelji od 3 do 10. oktobra sa ovog naloga će tvitovati Ana Vujnović, koordinatorka programa Majka i beba u udruženju Roditelji. a objave će biti moguće pratiti putem hashtaga #cgroditelji.

Crna Gora na Tviteru je projekat Centra za demokratsku tranziciju (CDT), koji ima za cilj osnaživanje društvenog aktivizma i pokazivanje novog lica Crne Gore putem Tviter društvene mreže

Projekat koji je otvorio poziv udruženju za tvitovanje sa ovog naloga je projekat javnog zagovaranja za izradu nacionalnih smjernica za dojenje koji se realizuje u okviru programa „De Facto Equal” Fonda za aktivno građanstvo, koji finansira Evropska unija, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kroz Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).

Kroz ovaj projekat, udruženje Roditelji, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, radi na izradi nacionalnih smjernica za dojenje koje će biti krovni nacionalni dokument objedinjene najbolje prakse za uspješno uspostavljanje dojenja. Smjernice treba da usaglase savjetovanje dojilja i postupanje zdravstvenih radnika u slučaju problema sa dojenjem.

Ciljna grupa projekta su buduće majke, trudnice, porodilje i dojilje u Crnoj Gori koje su u riziku da odustanu od dojenja zbog nedostatka pouzdanih, tačnih i usaglašenih informacija i neadekvatne podrške dojenju u zdravstvenom sistemu Crne Gore, kao i javni medicinski radnici zaduženi za davanje savjeta u vezi sa dojenjem i pružanje podrške dojiljama.

Kroz projekat Crna Gora na Tviteruni putem zvaničnog naloga @cgtvituje tokom šest mjeseci prošle i ove godine, tviteraši i šira javnost imali su priliku da upoznaju Crnu Goru na način na koji je vide afirmisani stručnjaci iz različitih oblasti. Kao i u prvoj fazi projekta, svaki učesnik tvituje sedam dana.
Objavljeno je više od 6.000 tvitova, i realizovano sedam inicijativa, među kojima su pošumljavanje Gorice, podrška Skloništu za napuštene životinje u Podgorici održano predavanje o poremećajima raspoloženja. Kao rezultat tvitovanja, organizovana je i simulacija kretanja kolicima ili uz pomoć bijelog štapa sa povezom za oči…

Izvor. Vijesti, udruženje Roditelji

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply