Šta je važno znati pri kupovini kolica za bebe?

Mother Looking At Baby In Stroller At Park

Roditelji su često u velikoj dilemi kada treba da odluče kakva kolica za bebu da kupe, naročito pri prvoj kupovini. Ponuda je raznolika i nije lako odabrati. Ovo su neki savjeti i preporuke kojima se treba rukovoditi pri kupovini:

Prvo treba sagledati okruženje u kome živite i gdje će te i koliko koristiti kolica>

– Da li živite u zgradi, na kom spratu i da li imate lift? Ako ste na trećem, četvrtom spratu bez lifta, možda postoji prostor u prizemlju gdje mogu da stoje kolica ili će te ih držati u prtljažniku svojih kola. Ako morate sa kolicima uz stepenice, bebu nosite u jednoj ruci, a kolica sklopljena drugom rukom.

– Kada će se vaša beba roditi, koje je to godišnje doba i kakvi su vremenski uslovi? Ako beba stiže u sred zime, da li uopšte možete da je izvodite napolje prvih mjesec dana. Možda još uvijek ne morate da kupujete kolica.

– Da li planirate da koristite samo jedna kolica ili će te kasnije kupiti druga (kišobran kolica ukoliko će tada biti ljeto) kada beba bude mogla samostalno da sjedi.

– Kakav je teren gde planirate da ih koristite, asfalt, kaldrma, trava, pijesak… plastični točkovi su lakši ali su pogodni samo za korišćenje po asfaltu, na neravnoj podlozi odskaču ili se klizaju.

– Obavezno treba provjeriti da li mogu da stanu u prtljažnik, lift, da prođu kroz vrata stana.

– Lagana kolica su pogodna za prenošenje ali su često nestabilna i starija djeca mogu lako da se preture ili ako zakačite kese sa stvarima, pa o tome treba voditi računa.

– U prodavnici obavezno treba provjeriti kako se sklapaju i rasklapaju, lakše, teže, jednom rukom.

Do šest mjeseci beba mora da bude okrenuta ka roditeljima, dobro je da to bude i duže kako bi roditelji mogli da prate ponašanje bebe, da ostvaruju sa njom kontakt očima kada je budna što daje osjećaj sigurnosti i zaštićenosti. Takva kolica uglavnom imaju mogućnost okretanje ručke na obije strane tako da kada beba poraste i pokazuje interesovanje za okolinu mogu da se koriste i na drugi način. Kada spava, uznemirena je ili joj smeta sunce, vjetar, beba opet može da bude okrenuta ka roditeljima.

Danas su popularna kolica u kombinaciji sa autosjedištem jer je cijena u kompletu povoljnija od pojedinačne kupovine. Za bebe do navršenih 6 mjeseci obavezno je da budu u horizontalnom položaju na ranoj, čvrstoj podlozi što obezbjeđuju korpe koje mogu da se koriste u kući i za spavanje u prvim mjesecima, a na kolicima za šetnju. Od sedmog mjeseca naslon može da bude podignut na prvi stepen (45 stepeni) i sa devet mjeseci na drugi stepen (65 stepeni).

Korpa može da se koristi i u kolima, a postoji dodatna oprema kojom se obezbjeđuje beba i korpa.

Kada beba starija od šest mjeseci zaspi u autosjedištu tokom vožnje, možete sjedište sa prebacite na kolica kako je ne bi ste budili ali se ne preporučuje da tako ostane duže od dva sata i da to ne postane praksa.

Kišobran kolica treba koristiti tek kada dijete samostalno sjedi, što je od osmog, devetog mjeseca, samo preko ljeta jer su lagana, tanka i bebi bi bilo hladno u njima tokom zime.

Kada je hladno, bebu obavezno treba dodatno pokriti jer se ona ne kreće i njoj je mnogo hladnije nego roditeljima koji se kreću i još pri tom guraju kolica. Obavezno koristiti zaštitu od kiše i vjetra kada je loše vrijeme.

Boja, dizajn, modni detalji su izbor roditelja ali nikako ne smij da budu kriterijum za odabir kolica u kojima će se voziti beba. Nepravilni položaji, neadekvatna veličina i način korišćenja kolica negativno utiču na psiho-motorni razvoj bebe.

Izvor: Mojpedijatar.co.rs

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply