Povratak u kolektiv nakon virusne infekcije

corner_floor
PIŠE: pedijatar, Goran Vukomanović

Nažalost, svjedoci smo da se i bolesna djeca vode u kolektiv. Zato je zaista moguće da tek oporavljeno dijete dođe u kontakt sa oboljelim mališanom. To se teško može spriječiti jer zadire u pogrešan zdravstveni koncept većine vrtića – nema veze što dijete kija, kašlje, “staklasto” gleda… Neka ide u vrtić!

Ima li konkretnih preporuka kada vratiti dijete u vrtić posle preležane infekcije?

Teško je napraviti recept za povratak u vrtić, ali ćemo iznijeti osnovne principe:

– Ako je dijdete imalo nekomplikovanu virusnu bolest disajnih organa, koja je bila praćena visokom temperaturom – treba da ostane kod kuće bar sedam dana od ozdravljenja.

– Ako se tokom virusne infekcije razvila neka od ozbiljnijih komplikacija koja traži antibiotsku terapiju ( zapaljenje pluća) – potrebno je 10 do 14 dana poštede od vrtića.

– Kod djece koja imaju lakši oblik virusnih infekcija disajnih organa (bez temperature), ali sa jakim kašljem i izraženim kijanjem – dovoljno je par dana poštede od izlječenja.

Kada dijete može da se vrati svim fizičkim aktivnostima?

Predškolska djeca se rijetko izlažu ekstremnim naporima, pa je dovoljno sedam do deset dana poštede poslije završetka bolesti. Izuzetak su teže infekcije (grip) ili komplikovane infekcije – koje traže bar dvonedjeljnu poštedu od jačih fizičkih napora.

Kako dijete zaštititi od novih infekcija?

Odmah treba istaći da NEMA dokazanog medicinskog preparata koji može da toliko pojača djetetov imunitet protiv virusa da ono bude bezbjedno! Ko to pronađe i dokaže da je efikasno – postaće veoma slavan i bogat!

Kada treba razmotriti privremeni prekid odlaska u vrtić?

Ovo nije laka odluka!

Socijalizacija djeteta je zaista veoma važna, pa se roditelji nađu u nezgodnoj situaciji da “vagaju” zdravlje i opravdanu potrebu da dijete pohađa kolektiv. Ipak, ima situacija kada treba razmisliti o privremenom povlačenju djeteta iz vrtića:

– Ako dijete i pored dobrog oporavka ima “serijske” infekcije praćene visokom temperaturom – to znači da ono poslije nekoliko dana od povratka u školicu ponovo oboli, iako se potuno oporavilo od infekcije i dobilo dozvolu da se vrati u vrtić. Kada se ovo ponavlja, stvarno je “grijeh” tjerati dijete u kolektiv.

– Kada dijete ima česte komplikacije tokom infekcije koju dobija u vrtiću. Na primjer, ako poslije nekoliko dana od oporavka dobije virusnu infekciju koja se završi zapaljenjem pluća, izliječi se, vrati se u vrtić, pa dobije bronhitis… izliječi se, pa se opet razboli i dobije napad astme. Tada ga treba povući  iz kolektiva, javiti se pedijatru da se obave neophodna ispitivanja i ordinira prava terapija, pa tek onda treba razmotriti njegov povratak u kolektiv.

O ogromnog je značaja saradnja roditelja i pedijatra koji prati dijete. Porazgovarajte sa pedijatrom, posavjetujte se, pa će i odluka biti prava.

Imunitet je važan

Odbrambena sposobnost (imunitet) djeteta je veoma važna kada je riječ o dužini oporavka poslije virusne infekcije, jer utiče na dužinu borbe sa virusom, pa tako i na trajanje oporavka. Dobar primjer su serijske infekcije. Ako dijete poslije nekoliko “zdravih dana” ponovo oboli, trajanje bolesti je duže jer se imuni sistem nije oporavio od prethodne infekcije. Naravno, tada je i oporavak duži.

Podizanje” imuniteta

Pravilna ishrana bogata prirodnim vitaminima i mineralima, može pomoći djetetu da podigne tzv. nespecifičnu otpornost organizma. To ne garantuje totalnu zaštitu od virusa, ali može pomoći da dijete teže “zakači” virus. Dobar san i redovna rekreativna fizička aktivnost takođe mogu da budu od pomoći.

Pravi balans

Dobro je kada vrtić ima svog pedijatra, to značajno unaprjeđuje zdravstvenu zaštitu djece u kolektivu. Ipak, ne smije se “preskočiti” pedijatar koji vodi dijete od rođenja i koji ga najbolje poznaje. Zato je veoma važna i komunikacija između ljekara koji su uključeni u liječenje djeteta. Tada će roditelji imati mogućnost da naprave pravi balans između potrebne socijalizacije i očuvanja zdravlja djeteta.

Izvor: Moj pedijtar

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply