Zatrpavanje djeteta slobodnim aktivnostima

previsekativnosti

Roditelji ponekad u želji da djeci pruže više ili šire horizonte zaborave da u svakodnevnom rasporedu treba ostaviti vremena za igru, prijatelje i porodicu. I odjednom mališani uče strane jezike, sviraju i bave se sportom. Slobodne aktivnosti trebaju biti zabavne, poučne i razvojno-podsticajne, a roditelji treba da znaju kada je sve to zajedno djetetu previše.

Slobodne aktivnosti podstiču dječji socijalni razvoj omogućujući im prostor za vježbu i sticanje novih vještina, a najčešće su djeci i zabavne. Sociolozi i pedagozi objašnjavaju da su nesigurna, povučena kao i ona nižeg samopouzdanja, sklonija procjenjivanju svojih vrijednosti kroz uspjeh u tim aktivnostima, a ona koja uspješno savladavaju školu i imaju puno slobodnog vremena treba zainteresovati nečim kreativnim, podsticajnim i korisnim kako bi svoje slobodno vrijeme provodila što kvalitetnije, a ne samo pred televizorom i računarom.

Stručnjaci ukazuju da uz sve dobre strane vanškolskih aktivnosti treba znati da prevelik broj njih može preopteretiti dijete pa je potrebno naći mjeru i ostaviti mu dovoljno slobodnog vremena za prijatelje i porodični život. I upravo je to pitanje koje muči mnoge roditelje jer često ne znaju da procijene koliko je previše, posebno zato što je djeci drago da imaju raznovrsne aktivnosti.

Ako niste sigurni je li dijete preopterećeno, najbolje je da ga posmatrate. Ukoliko tokom dana ne pokazuje često umor, nervozu ili nezainteresiranost, smije se, nema problema s apetitom, svakoga dana ima vremena za igru i druženje s vršnjacima, bez teškoća prati nastavu i pokazuje želju za učenjem i savladavanjem novih znanja i vještina, ne govori često o uspjehu i u vanškolskim aktivnostima ne pokazuje pretjeranu želju za nadmetanjem, to vrlo vjerovatno znači da je zadovoljno i nije preopterećeno, kažu sociolozi.

Prilikom svih odluka imajte na umu da se između toliko zahtjeva za najboljom edukacijom, bavljenja sportom i savladavanja raznih vještina negdje ne izgubi osnovni zahtjev djetinjstva – porodični život. Raštrkani po raznim aktivnostima, automobili postaju mjesta druženja i gubi se vrijeme za porodičnu povezanost. Prenatrpan raspored može dovesti do stresa – roditelja koji su u stalnoj žurbi vodeći djecu s jedne aktivnosti na drugu i djece koja nerijetko u nekom trenutku pokažu znakove preopterećenosti. Školske obaveze zahtijevaju mnogo energije, a svako dijete treba da ima odmor, da se igra sa prijateljima, braćom i sestrama ali I da učestvuje u porodičnim aktivnostima.

Do preopterećenosti najčešće dolazi kada je sva djetetova energija usmjerena samo na jedno područje, npr. obaveze. Tada biste mogli primijetiti da, čak i ako se samo dijete ne žali ili ne želi odustati od neke slobodne aktivnosti, postoje promjene u njegovom ponašanju. Promjene na koje treba pripaziti su razdražljivost, nemir, agresivno ponašanje, potištenost, umor, poteškoće s koncentracijom, problemi sa spavanjem, gubitak apetita, bezvoljnost i nemotivisanost, žaljenje na glavobolje i bolove u trbuhu, pad školskog uspjeha ili uznemirenost prije takmičenja ili priredbe (povezano s konkretnom aktivnošću kojom se dijete bavi). Djeca različito reaguju na preopterećenost i zato je bitno da im roditelji posvećuju pažnju i podstiču ih da im kažu kako se osjećaju ali i da im daju do znanja da je moguće odustati od nečega. Uz sve ove savjete takođe je važno da sopstvena očekivanja prilagodite mogućnostima djeteta jer često roditelji u želji da pruže što više ili potajno ispune svoje želje iz djetinjstva nesvjesno opterete dijete.

Roditelji se često pitaju što učiniti kada im dijete kaže da želi da prestane da pohađa određenu slobodnu aktivnost. I u ovom je slučaju bitno da pratite njegove reakcije. Ukoliko dijete na slobodnu aktivnost ide prigovarajući, ali redovno s nje izlazi nasmijano i govori o tome kako je bilo zabavno, vjerovatno ne postoji razlog za brigu. Takođe je važno voditi računa o tome da olako odustajanje može učiti dijete brzinskom, kratkoročnom zadovoljstvu i može poslati poruku da je u redu odustati čim postane teže, što dijete može prenositi i na druga područja svog života. Nikako međutim nemojte koristiti metodu s podmićivanjem pa nuditi nagrade ili prijetiti kaznom.

Izvor: tportal.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply