Nova predstava Hormoni – o porođaju i odnosu prema trudnicama

hormoni

Gradsko pozorište iz Podgorice otvorilo je novu sezonu predstavom Hormoni, koja je sinoć premijerno izvedena, a priča je o porođaju kao tabu temi ovog podneblja, koja kritikuje zdravstvo i odnos koji društvo ima prema ženama. Predstava problematizuje odnos koji moderni svijet ima prema porodici, djeci, majčinstvu, očekivanim ulogama koje žene treba da zauzmu u društvu.

Komad Mile Mašović Nikolić koji za Gradsko pozorište režira Alisa Stojanović biće i večeras igran na Velikoj sceni KIC-a, “Budo Tomović”, od 20 sati.

»Inspiraciju da napišem tekst drame Hormoni pronašla sam u dobro poznatoj i u našem jeziku odomaćenoj frazi: „Sve su to hormoni...” Ovom rečenicom opravdava se svako luckasto i hirovito ponašanje žena, naročito trudnica i majki. Zapitajmo se zajedno šta ova rečenica znači”, objasnila je Mila Mašović Nikolić.

Njoj su kao materijal za pisanje ove drame poslužila  svjedočenja o bolničkom i porodiljskom iskustvu na ginekološkim klinikama širom regiona.  Komad je nastao početkom 2010.godine u prvim danim nakon porođaja Mašković Nikolić, koja ga je pisala, između podoja, u horizontalnom položaju.

Prema njenim riječima, u našem kvazi modernom, a zapravo i dalje vrlo tradicionalnom i strogo patrijarhalnom društvu od udatih žena, odnosno žena koje imaju decu, očekuje se apsolutno moralno vladanje.

“Žene-majke nemaju prava na lične hirove. „Sve su to hormoni“  je floskula kojom se po mom mišljenju briše pravo žena da ispolje stvarno psihičko i fizičko stanje u kome se nalaze kada su u „drugom stanju“. Ona je odraz kolektivnog licimjemerstva žena i muškaraca koji podjednako često izgovaraju ove riječi”, kazala je Mila Mašović Nikolić.

Ženski likovi pacijenata i bolničkog osoblja u tekstu su u potpunosti izmišljeni, a nastali su kao plod sublimacije njenog čitalačkog i mog ličnog iskustva.

Autorski tim, na čelu sa poznatom rediteljkom Alisom Stojanović čine Darko Nedeljković, scenograf; Jelisaveta Tatić Čuturilo, kostimograf; Ivan Brkljačić, kompozitor, a u predstavi igra gotovo čitav ansambl Gradskog pozorišta: Maja Šarenac, Dubravka Drakić, Ivana Mrvaljević, Branka Femić, Katarina Krek, Dejan Đonović, Ivona Čović, Branko Ilić, Sanja Popović, Emir Ćatović, Andrea Mugoša i Darko Bjelobrković.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply