Najčešća nerealna očekivanja roditelja

nerealni

Roditeljstvo jeste divno, ali djeca s vremena na vrijeme umiju i da opterete roditelje više nego što su oni očekivali, ali isto tako roditelji znaju da budu prezahtjevni sa svojim očekivanjima. Ovo su nerealistične stvari koje roditelji najčešće očekuju od djece.

Da uvijek budu dobro raspoložena

Nijedan roditelj ne voli kad mu je dijete neraspoloženo. A naročito im teško pada kad ih dijete dočeka neraspoloženo kad se vrate s posla. I djeca imaju svojih problema: nezgodnog vršnjaka, nervoznog učitelja ili nešto slično – dječije, ali za njih veliko. Razumite svoju djecu i shvatite da i oni imaju problema. Djeca vam ne mogu uvijek biti raspoložena i vi to morate da shvatite. Ali ako vam je dijete konstantno neraspoloženo, to je druga stvar.

Da uvijek budu najbolja  u školi

Prirodno je da želite da vam dijete bude dobro u školi i da bude doktor ili advokat ili nešto treće. Ali svako dijete želi nešto drugo i ima svoje limite. Vaš posao je da usmjerite svoje dijete, a ne da ga kažnjavate zato što nije najbolje ili onakvo kakvo vi želite da bude. Ni vi sigurno niste savršeni.

Da nikad ne zabrljaju

Svima se dešava da pogriješe, pa i djeci. Greške se dešavaju i najboljima. Razbijeni tanjir će se lako kupiti, kao i izgubljena igračka nekog drugog djeteta. Samo mirno i staloženo postupajte sa svojom djecom.

Da budu zahvalna na onome što dobijaju 

Svi roditelji se trude da obezbijede svojoj djeci sve neophodno i više od neophodnog i skoro svi potrebe svoje djece stavljaju ispred svojih potreba. I tako i treba da bude. Čak i ako vam ne kažu koliko su vam zahvalna, vaša djeca će vam uvijek biti zahvalan duboko u sebi, ali samo ako im pored materijalnih stvari podarite i sebe i svoje vrijeme.

Da ignorišu način na koji se ophodite prema partneru

Vaša djeca sve vide i upijaju više nego što vi mislite. Čak i kada se svađate u privatnosti, djeca najčešće znaju. Način na koji se ponašate jedno prema drugom uticaće na to kakva će djeca biti u odraslom dobu. Nemojte kritikovati i vrijeđati jedno drugo pred djecom ako ne želite da ih povredite i da im date negativan obrazac ponašanja.

Da uvijek opraštaju

Ne možete očekivati da vam djeca uvek opraštaju za vaše ispade. Možda su vam djeca mnogo tolerantna, ali i oni imaju limit. Postoje teške situacije kao što su razvod, problemi sa novcem, stres na poslu i mnoge druge stvari koje mogu da izmaknu kontroli. Ali morate da naučite da se sa svakom situacijom izborite na najbolji mogući način. U teškim vremenima morate misliti i o tome kako sve što se dešava utiče na djecu i pomoći im da kroz sve prođu kao da se ništa ne dešava.

Da rade ono što kažete, a ne ono što i vi radite

Djeca od roditelja uče kako da se ponašaju. Kada se radi o roditeljstvu, djela su važnija od riječi, jer se djeca ugledaju na vas.

Morate pustiti djecu da budu djeca i da ispolje sebe. Ne pokušavajte da ih ukalupite i ne tražite od njih da budu savršena. Vaš posao je da ih usmjeravate i da budete tu za njih.

Izvor: Blic.rs

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply