Za 4 mjeseca devet očeva i jedna tetka u porođajnoj sali

porodjaj8

Mogućnost da sa budućom majkom u porođajnoj sali bude suprug ili neki drugi član porodice u Crnoj Gori za četiri mjeseca iskoristilo je deset osoba.

Kako je za Pobjedu kazao ginekolog akušer dr Srđan Medan za sada je porođaju prisustvovalo devet muževa i jedna tetka.

Imamo u najavi još dva partnera zainteresovana za prisustvo u narednih 10-ak dana”, rekao je dr Medan.

Odluka da partner prisustvuje porođaju u Kliničkom centru na snazi je od sredine maja, a ta usluga naplaćuje se 79 eura.

Parovi koji se odluče za ovu varijantu, moraju se javiti Klinici četiri sedmice prije termina porođaja, kako bi na vrijeme prošli potrebnu obuku.

Pisani zahtjev se podnosi direktoru Klinike za ginekologiju i akušerstvo ili na e-mail adresu porodiliš[email protected]. U zahtjevu treba navesti ime i prezime trudnice, kaoi osobe koja prisustvuje porođaju, njeno svojstvo i očekivani termin porođaja. Nakon završene edukacije dobija se potvrda koja je uslov za ulazak u Porodilište, gdje porodilji blisku osobu očekuje adekvatna oprema za boravak u njemu.

Obuka o pravilima ponašanja u Porodilištu ttraje ukupno dva dana po 90 minuta u popodnevnim satima nakon završenog redovnog radnog vremena.

U toku porođaja nije dozvoljeno koristiti mobilne telefone, niti praviti video zapis porođaja jer je neophodno da medicinski procesi u toku porođaja prođu kako treba, a snimanje može omesti rad u porodilištu. Ipak, kako ističu u KCCG dozvoljeno je fotografisanje novorođenčeta i to nakon što majka i beba budu zbrinuti.

Podsjetimo, odluka da na porođaju može da prisustvuje osoba koju izabere trudnica jedan je od uslova da porodilište KCCG dobije oznaku „bejbi frendli“, odnosno porodilišta po mjeri djeteta. To je jedan od deset uslova koje je potrebno ispuniti da bi bolnica bila po mjeri majke i bebe.

 

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply