Zbog selektivnih abortusa 3 hiljade žena godišnje manje u reproduktivnom periodu

abortusi

Crnoj Gori nedostaje tri hiljade žena u reproduktivnom periodu što je posljedica selektivnih abortusa urađenih tokom posljednjih 15 godina zbog kojih se rađa na stotine dječaka više nego djevojčica, saopšteno je na konferenciji koju je organizovala nevladina organizacija Hrišćanski pokret Crne Gore.

Direktorica Centra za medicinsku genetiku i imunologiju u Kliničkom centru i članica Komiteta za bioetiku Savjeta Evrope doc. dr Olivera Miljanović upozorila je da će za 20 godina biti osam hiljada žena manje nego što će biti muškaraca.

Ona je istakla da je u Crnoj Gori izražen disbalans među polovima, iako postoje dobri zakoni koji regulišu tu oblast i zabranjuju genetsko testiranje zbog utvrđivanja pola.

U Crnoj Gori prosjek rađanja dječaka u odnosu na djevojčice je 110:100  i to je trend 15 godina“, kazala je Miljanović, objasnivši da se smatra da su države koje imaju odnos više od 106 muških na 100 ženskih novorođenčadi, one u kojima se široko primjenjuje prenatalni odabir.

Kompletna genetska dijagnostika u Crnoj Gori sprovodi se jedino u Centru za medicinsku genetiku i imunologiju KCCG koji poštuje u potpunosti i bioetičke principe, konvencije i zakone.

Miljanović je objasnila da je medicinsko genetičko testiranje dozvoljeno samo u zdravstvene svrhe sa medicinskim indikacijama i uz obavezno poštovanje principa, odnosno da svaki par mora prvo proći genetsku konsultaciju prije testiranja.

Ona je navela da su brojni faktori koji dovode do selektivnih abortusa, od tradicije koja je na strani dječaka, pa do savremene nauke koja omogućava sve ranije otkrivanje pola djeteta.

Neke od tih metoda, istakla je ona, mogu biti opasne i navela kao primjer biopsiju horionskih ćupica koja se radi od osme do desete sedmice, a nosi rizik do tri odsto za gubitak trudnoće.

Poseban problem, kaže dr Miljanović, je najnoviji hit savremene medicine, neinvazivna metoda određivanja pola djeteta iz krvi majke u kojoj se nalaze djelići DNK ploda.

„Ako uđete na bilo koji vebsajt određivanja pola djeteta pronaći ćete jasne instrukcije kako da pošaljete i kako da odmah uplatite kreditnom karticom od 500 do 700 eura da bi se odredio pol. Za to nije potreban ni medicinski stručnjak, ni dozvola bilo kog zakona, možete to spakovati i poslati u bilo koju zemlju svijeta“, kazala je Miljanović.

Predsjednica skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak istakla je da je važno edukovati javnost da se naučna dostignuća u cilju saznavanja pola prije rođenja ne smiju zloupotrebljavati i da to vodi diskriminaciji žene.

„Mora mnogo ranije da se krene sa edukacijom da bi djevojčice i dječaci znali kako do željene trudnoće i do željenog djeteta“, smatra Drobnjak.

Ona je rekla da je normativni okvir u redu, ali da moraju biti dovedene u red privatne ambulante i institucije.

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore Velimir Rakočević kazao je da zakon zabranjuje da se vrši prekid trudnoće vezano za zloupotrebu pola.

„Ovdje se trudnica ne kažnjava ni po kom osnovu, ali se kažnjavaju osobe koje pomognu ženi da izvrši pobačaj. Ključna stvar je da se nađe najbolji interes trudnice i ploda, da se postupa moralno i etički“, naveo je Rakočević.

Koordinator Hrišćanskog pokreta Lav Lajović rekao je da je poruka konferencije da život nastaje danom začeća i da je svaki atak na plod atak na život.

Prema njegovim riječima, godišnje se u Crnoj Gori uradi 1,4 hiljade abortusa godišnje ali da se ta brojka značajno povećava ako se doda broj neregistrovanih prekida trudnoće.

„Ono što je posebno ponižavajuće, nemoralno i od 2009. godine protivzakonito, jeste da se vrši abortus zbog pola djeteta. To je naše zakonodavstvo prepoznalo i zabranilo je bilo koja genetička istraživanja“, naveo je Lajović.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. SVAKO DIJETE JE DAR BO?JI ! ABORTUS DJETETA U VA?OJ UTROBI JE JEDNAKO KAO DA UBIJATE DIJETE KOJE VE? IMATE KOD KU?E….. ZATO DRAGE MAME NE UBIJAJTE SVOJU DJECU, ODLU?ITE SE ZA ?IVOT , A DRAGI BOG ?E SE POBRINUTI ZA SVE OSTALO.

  2. Ja imam dvije djevojcice i srecna sam sto imam zdravu djecu..ali ovdje oni potencitaju na abortuse i stalno u medijima pricaju o abortusima u crnoj gori..
    Kako ih nije sramota 80% ljudi treba da bijedno podize 2-3 djece.posla za mlade nema a i plate su mizerija.. da ima uslova bilo bi i nataliteta.
    crna gora je sramota za zivot samo prezivljavanje.a ovih 20% su pri vladi i oni koji imaju ko zna koje plate imaju po jedno dijete i to musko…zapitajte se kako bas musko? 😀

  3. Ja moju princezu cekala citavog zivota, kada se rodila plac i suze radosnice u KBC-u zbunili su mnoge. Niti jedan djecak sa tolikom radoscu i cistim zadovoljstvom nije docekan niti ce ikada biti. U mom slucaju brat je dobio sestru, tako da imam DIVAN PAR, ali sam licno bila spremna i na 10 porodjaja dok se ne rodi ONA!

Leave a Reply