Filter za savjete

10_symboyles_gia_nees_giagiades

BLOG piše mama Marija

Eh, kako savjeti, pa i najdobranamjerniji, znaju napraviti haos u glavama, naročito, „novopečenih“ majki. A, svi redom se trude sa udijele što više savjeta, iako često nijesu traženi od njih.

Nervoza, strah, nenaspavanost, privikavanje na novu ulogu, najvažniju u životu, te hormoni, mogu dovesti majku u situaciju da je savjeti izbezumljuju, jer ih je previše i stvaraju konfuziju u njenoj glavi. Zanimljivo, to se ipak ne dešava samo i isključivo ženama koje su prvi put postale majke, već i onima sa iskustvom. Od velikog broja savjeta majci se može učiniti da više ne zna ni ono što je sa sigurnošću znala, jer dobija oprečne informacije i instrukcije. U želji da učini najbolje za svoju bebu, može se naći u situaciji da ne zna kako da postupi i šta je ispravno i najbolje.

Trezveno sagledavanje situacije često izostane usljed prethodno navedenih okolnosti, tako da nije loše napraviti mali podsjetnik ili filter za savjete.

  1. Majčinski instinkt je nepogrješiv

Ukoliko dobijete savjet, od osobe koja vam ma koliko bila bliska, ako imate osjećaj da ne bi trebalo da postupite kako vam je savjetovano, nemojte to ni učiniti. Bar ne dok se ne posavjetujete sa još nekim za koga znate da ima iskustva,u koga imate povjerenje, a najbolje sa pedijatrom koji prati vašu bebu.

  1. Od koga dolazi savjet?

Nekada ljudi ne žele da odmognu, ali priče majki koje se svode isključivo na bebu, mogu im biti po malo zamorne. Iz tog razloga mogu dati ne baš najbolji savjet, jer se nijesu zainteresovali dovoljno, a time ni razmislili o kompletnoj situaciji, vođeni logikom da će majka ipak uraditi ono što smatra da je najbolje za dijete.

  1. Dobronamjerni savjeti nijesu uvijek pravi

Savjet vam može dati vama najbliža osoba, majka, sestra, prijateljica… i to, naravno, sa najboljim namjerama i iz iskustva. Ipak, u vašem slučaju taj savjet se ne mora pokazati kao dobar. Hiljadu puta ste čule da je svako dijete priča za sebe. To je istina! Ono što se pokazalo kao dobro kod jednog djeteta, ne mora biti jednako dobro za drugo dijete.

  1. Na čemu se temelji savjet?

Ukoliko se savjet temelji na iskustvu, kao što je već rečeno, ne mora se pokazati kao dobar, ali ne bi trebalo ni da škodi. Takav nije slučaj sa savjetima koji se temelje na „rekla je jedna žena“ i znanju sačinjenom od iskustava prikupljenim na forumima. Takve savjete dobro provjerite.

Na kraju, ne zaboravite najvažniji filter, onaj koji ima za cilj samo i isključivo sreću, zdravlje i napredovanje vaše bebe. Taj filter se aktivira bezgraničnom ljubavlju koju pružate svom djetetu. Jedino taj filter nikada ne smije da zakaže.

Leave a Reply