Skraćenjem programa fokus se seli na vještine umjesto bubanja

milicgazivoda

Rasterećenje nastavnih programa za 25 odsto od ove školske godine trebalo bi da djeci pruži više od poučavanja čitanja, pisanja i računanja i da podstakne razvoj znanja, vještina i stavova koji će omogućiti da odgovore na zahtjeve koje postavlja porodica, tržište rada i društvo, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Izmijeni, skraćeni programi, koji su od ove školske godine sačekali novu generaciju crnogorskih osnovaca i srednjoškolaca, rezultat su analize koju su zajedno radili predstavnici Ministarstva prosvjete, Zavoda za školstvo, Ispitnog centra, kao i Centra za stručno obrazovanje.

Ta analiza, prema riječima pedagoškinje Nataše Gazivode i psihološkinje Tamare Milić, obuhvatila je iskustva iz učionice, rezultate takmičenja i međunarodnih testiranja poput PISA testa, razgovora sa nastavnicima, učenicima…

Iz Ministarstva prosvjete je nedavno javnost obaviještena da su nastavni programi skraćeni za četvrtinu sadržaja, koje treba da omogući jednostavnije usvajanje znanja i primjenu naučenog u svakodnevnom životu.

Gazivoda i Milić su za Pobjedu objasnile da je u skladu sa aktivnostima definisanim strukturnim reformama u oblasti obrazovanja i vaspitanja, na osnovu svakodnevne komunikacije sa obrazovno-vaspitnim ustanovama, rezultata analiza i istraživanja koje sprovode Zavod za školstvo, Ispitni centar i drugi partneri zaključeno da treba revidirati nastavne programe, u cilju uspostavljanja trajnih i primjenjivih znanja učenika.

One kažu da su se u tom poslu rukovodili podacima do kojih dolazi nadzorna služba Zavoda za školstvo tokom obilazaka, potom evaluacije postignuća učenika na eskternoj provjeri zanja od strane Ispitnog centra, i analizama rezultata postignuća crnogorskih učenika na PISA procjeni.

Prema riječima Gazivode i Milić posebno su im bili interesantni rezultati naših učenika na PISA testiranju, zato što se kroz njih, kako kažu, može vidjeti kolikospješno primjenjuju znanja, vještine i sposobnosti stečene u školi i van nje, a ne što su i koliko naučili iz pojedinih nastavnih predmeta na kraju obaveznog obrazovanja, odnosno na kraju osnovne škole.

„Ponukani time da se zadaci u PISA testovima baziraju na konkretnim, realnim životnim situacijama težili smo da se ciljevi revidiranih programa usmjere ka sličnim ishodima“, kažu predstavnice Minustarstva.

Timove za reviziju predmetnih programa činili su naučni radnici, nastavnici, od kojih su mnogi bili članovi prethodnih komisija.

Kako su navele Gazivoda i Milić cilj je bio da se u svakom nastavnom predmetu obezbijedi, kroz razrede, konekcija nastavnog sadržaja, njegovo pravilno raspoređivanje i povezanost sa uzrasnim karakteristikama i mogućnostima učenika. Namjera je bila da se postigne sistematičnost znanja, da nastavni programi budu logički povezani između razreda, ali i međusobno, tako da korelacija dovede do pune integracije sadržaja nastavnih predmeta.

Sa preko hiljadu nastavnika su organizovana savjetovanjai za sve koji će realizovati programe urađena su uputstva.

„Svrha je da nastavnicima olakšamo osmišljavanje i realizaciju ciljeva, ali i da se podstakne njihova autonomija za izbor sadržaja i metoda za dostizanje ciljeva. U narednom periodu očekuju nas regionalna savjetovanja za nastavnike kao vid podrške za kreiranje nastave i atmosfere učenja, čiji su ciljevi znanja i vještine učenika koje imaju praktičnu vrijednost“, najavile su Nataša Gazivoda i Tamara Milić.

Nacionalni savjet za obrazovanje utvrdio je izmjene poznavanje prirode i društva za I, II i III razred, poznavanje društva za IV i V razred, priroda i tehnika za IV razred, priroda za V i VI  razred, tehnika i informatika za V i VI razred, istorija od VI do IX razreda, geografija za VI, VII, VIII i IX razred, muzička kultura od I do IX razreda, likovna kultura od I do IX razreda, građansko vaspitanje za VI i VII razred, biologija od VI do IX razreda, hemija za VIII i IX razred, fizika od VII do IX razreda.

Usvojen je i predmetni program matematika od I do IX razreda, čija će primjena početi naredne školske godine. Novi predmetni program fizika će se primjenjivati postupno u naredne tri godine.

Nacionalni savjet za obrazovanje utvrdio je izmjene i programa za opšte obrazovanje (gimnazije) i opšte obrazovnih predmetnih programa za stručne škole: Biologija, Filozofija, Fizika, Geografija, Hemija, Informatika, Istorija, Likovna umjetnost, Matematika, Muzička umjetnost, Psihologija, Sociologija.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. jos malo pa ce djeca ici po sat vremena u skolu a traze vece plate prosvetari.prvi razredi do 11 h imaju casove cula sam.kao i uvijek prave debile od djece u drugi razred uce slova tek onda nisu ni trebali da uvode program da krecu od 6 g u skolu kad im je prvi razred kao igraonica.ja sam krenula ranije u skolu sa 6 g umjesto sa 7 kao sto bi trebalo tada i znala sam i cirilicu i latinicu i citanje a sad kad pitas dijete koje ide u drugi razred da nesto procita odgovori ja ne znam slova.i to mi je skolstvo, totalno nezadovoljni svi roditelji sa kojima razgovarah o programu.a tek pjesmice koje uce u prvom i drugom razredu sokirah se kad sam cula od roditelja.tu se ponasaju kao da su odrasli sto smo mi ucili u 5 ti razred oni uce u prvi,pjesmice.no dobro posto svi pristaju na takvo nesto onda i mi nezadovoljni da cutimo.ovo je naravno mali detalj oko slova nije ni bitno toliko da dijete zna slova prije skole al prvi razred bi trebao da sluzi za to kad je predskolskom oduzeto pravo da opismeni djecu.u vecini skola Kotorskim recimo nema produzeni boravak a roditelji moraju da rade,umjesto da se i majkama uvede skraceno radno vrijeme i da zakon uvedu da majke rade smjenu koja im odgovara da bi i radile i bile uz djecu,poslodavci prvo sto pitaju jeste imate li djecu koliko njih i dovidjenja niste dobar kandidat za posao jer moze dijete da dobije temperaturu pa gdje cete sa njim onda.(pogotovo samohranim roditeljima)isto tako djeca koja idu u vrtice treba naci resenje za vikend gdje ih ostavljati dok vrtici ne rade.da makar jedan vrtic radi vikendom da roditelji ne daju pola plate za ta dva dana bebisiterima. 3 e na sat imate srece ako nadjete pouzdanu osobu koju poznajete pa vam smanji cenu na 2 e.ja se nadam da ce nekad se uvesti neki bolji zakoni za majke i djecu.ovo sad nije ok.naravno mi to ne mozemo promijeniti al nada postoji :/

  2. Sta reci ?
    Prvo uzeta godina djetinstva,a sada “Skracenje” po 13 predmeta?Pa im malo nego htjeli uvesti jos 1-preduzetnistvo,da se djeca ne pogube u procvatu mogucnosti zaposlenja koje im se nude kao resenje neke sigurnosti u zivotu,da kao intelektualci ostanu raditi i napredovati u svojoj zemlji dajte da nije tuzno bilo bi smijesno.
    U starijim razredima treba V par obaveznih predmeta a ostali po izboru u zavisnosti od toga sta je odluka djeteta -sta zeli dalje da uci,koju skolu da upise.
    Tako i u srednjoj skoli ,zasto gusiti sa nekim,”nepotrebnim”stvarima.Treba im dati znanje- osnovu,ali nase skolstvo je “malo”pretjeralo .
    Svjedok sam nase reforme skolstva gdje dijete u 3razredu napamet uci i mora da nauci napisati na engleskom oblike,djelove tijela i sta sve jos a da prije toga nije ucilo ni naucilo ni jedno jedino slovo engleskog alfabeta-ako se to zove “reforma”ja glasam protiv.

  3. Draga Jelena sve ste vi ovo dobro rekli pogotovo za prvi razred igraonica, evo ja sam licno upucena u to prvi razred nista jos uciteljice koje se strikno drze programa to je opsti haos, u drugi razred navale na jadnu djecu te slova te pjesmice, te mora brzo da pise, a matematiku da ne spominje od tekstalnih zadataka (koje moram priznati i ja dobro moram procitati da bih shvatila) glava mi je opadala. Tako da bih bas voljela da znam sta ce to da tasterete ! A da li ce se ikada promijeniti stanje da se majka i djeca stave na prvo mjesto vjeruj da nece nikada, ovo je vise nego zalosno

  4. Ovdje vidim da je ostrica kritike uperena jedino u nastavnike i njihove BIJEDNE plate, ali za neupucene cu napisati da se nastavnici oko udzbenika, planova, programa, preduzetnistva i svih ostalih novina, ne pitaju ama bas nista! Prava adresa vam je negdje drugdje! Vecina nastavnika je zavrsila tradicionalnu nastavu i takvu smatra i za najbolji nacin skolovanja, ali… vjerovatno ljudi koji imaju predrasude o svemu u zivotu, pa i prema skolstvu, smatraju da se u ucionicama ne radi nista! U zabludi ste, velikoj! Pa, na kraju krajeva popricajte sa nekim ko je vama blizak, a nastavnik je, pa ce vam neke stvari biti jasnije! Nije dobro zivjeti u neznanju! A to skracenje programa?!? Evo, vi mi recite o cemu se tu radi? Sta je to izostavljeno iz programa da nastavnicima bude lako, da ne rade, a primaju veeeeelike pare :)))

  5. Ja sam pisala o programu obrazovanja,iznijela sam svoj licni stav,nikoga nisam prozivala niti to ikad radim a da nije debelo zasluzio!Forum Roditelja valjda i postoji da razmijenimo misli,ideje,stavove kako god.Nema uvredljivih niti nepristojnih sadrzaja,govorimo generalno o spornim situacijama,sve nas je spojila muka oko skole,rasporeda,programa po kojima djeca uce-rade,o stvarnim i velikim problemima,bitnim stvarima samo mi ovdje slovo drzimo.Ako se ko uvrijedio,njegov problem,znam sto sam rekla i mislila,ne sto ce neko procitat i kako ce to shvatit.

Leave a Reply