Promjene koje polazak u školu unosi u život djeteta

 

Small Schoolgirl in classroom. Interesting lecture

Početak školovanja velika je i značajna promjena u životu svakog djeteta, ali i roditelja, i utiče na različite aspekte nihovih života.

Pedjatar Nina Mandić iz ordinacije  Doktorica Mica ukazuje roditeljima da ne posmatraju prvi razred samo kroz gradivo koje dijete treba da savlada, već da vide i još druga brojna pitanja koja su pred djetetom.

Ona podsjeća da će djetetu koje je boravilo u vrtiću i pohađalo predškolski program, djelimično biti olakšano usvajanje gradiva.

Roditeljima savjetuje da ne zaborave da upravo u prvom razredu  dijete prvi put:

– ima učiteljicu ili učitelja, tj. prvi veliki autoritet nakon roditelja;
– počinje da uspostavlja radne navike i da usvaja obaveze;
– uči da “fokusira” pažnju i bude mirno na času, pažljivo sluša učiteljicu;
– uči da ne zaboravi da napiše domaći zadatak (a možda ni ne zna ni šta to znači);
– uspostavlja posebne odnose sa vršnjacima, ima potrebu da zauzme odgovarajuće mjesto u svom odjeljenju, ima najboljeg druga, prvu simpatiju.

Mislite li da je to lako za dijete koje je naviklo da bude “centar svijeta” i koje se do polaska u školu samo igralo? Zato…

Pomozite svom školarcu

Kada počne ova velika promjena u djetetovom životu, pomozite mu odgovarajućom pripremom i psihološkom podrškom. Najbolje je da mu predočite i lijepe i manje lijepe strane škole, tj.budite realni. Važno je da i vi organizujete vaše septembarske dane, tako da budete što prisutniji uz dijete. Potrudite se da dijete ne stekne negativnu sliku o školi, da ne osjeti otpor.

Još par savjeta…

– ne radite domaće zadatke s djetetom, pomozite mu kad je potrebno ali ga pustite da ih samo uradi. I loše urađen domaći zadatak je bolji nego odrađen bez djetetovog učešća. Tako razvijate njegove sopstvene sposobnosti i tjerate ga da razmišlja.

– bez mnogobrojnih vanškolskih aktivnosti – lijepo je da se dijete bavi sportom, muzikom, baletom, da uči jezik. Ali ako to sve tražite od djeteta nigdje neće pokazivati rezultate, a biće preumorno. Vaše dijete i dalje treba da se igra.

– ne upoređujte vaše dijete sa drugom djecom, pogotovo ne pred njim. Svako dijete je priča za sebe, a i često stvari nisu onakve kakve nam se u prvi mah čine.

– ne upoređujte se sa ostalim roditeljima, vi i vaše dijete ste neponovljiv spoj, nađite u okviru toga pravu mjeru.

Comments

Leave a Reply