Sve manji broj đaka OŠ “Savo Pejanović”, prvaka samo 2 odjeljenja

18199300

U Podgorici se već neko vrijeme spekuliše o zatvaranju najstarije podgoričke osnovne škole “Savo Pejanović”, ali se te informacije negiraju. Međutim, da joj prijeti takav scenario potvrđuje činjenica da se u tu ustanovu iz godine u godinu upisuje sve manji broj đaka.

Tako je jedna od najuglednijih škola u glavnom gradu “spala” na dva odjeljenja prvog razreda, koja broje svega 56 učenika. To je za za pet učenika manje nego prošle godine.

O tim podacima i temi iz uprave nijesu željeli da razgovaraju, dok nastavnici u neformalnom razgovoru za Dnevne novine kažu da ne pamte ovako mali broj upisanih prvaka.

Isto je i sa roditeljima starijih generacija učenika, koji se prisjećaju nekad ogromnog interesovanja za upis u OŠ “Savo Pejanović”, koja je dugo godina važila za jednu od najprestižnijih i najboljih škola za osnovno obrazovanje. Ova škola je dosad izvela gotovo 60 generacija.

Dnevne novine pišu da se o razlozima sadašnje situacije može samo nagađati, jer je kvalitet nastavnog kadra, ali i uslova u samoj školi i dalje na zavidnom nivou.

Jedna od nastavnica kaže da su uslovi na istom, ako ne i višem nivou, i da škola jeste stara ali se to ne vidi jer su materijalni uslovi dovedeni na maksimum.

Ona je sigurna da je razlog opadanja broja upisane djece otvaranje škole ’21. maj’ na Draču”.

“Roditelji vjerovatno zato upisuju djecu tamo, jer je ta škola od naše udaljena nepuna dva kilometra. Tako da je osim blizine, presudio komfor. Jer, ko bi iz dijela grada oko Doma JNA ili sa Drača upisao dijete u našu školu, pored škole ’21. maj’, koja je i bliža i novija”, navodi nastavnica, poručujući kako se rado sjeća dječjeg žamora, smijeha, gužvi, koji su nekad krasili tu ustanovu.

Trend pada broja upisanih bilježi i škola “Milorad Musa Burzan”. U prvi razred te škole ove godine je upisano 148 učenika, što je čak 51 prvak manje nego prošle školske godine.

Manji broj prvaka upisan je i u školu “Dragiša Ivanović” na Zlatici – 164 učenika ove, u odnosu na 179, koliko ih je bilo prošle školske godine.

Podaci pokazuju da je škola “Maksim Gorki” imala 17 prvaka manje ove godine (172) nego prethodne (189), koliko bilježi i OŠ “Marko Miljanov” na Koniku, koja je prošle školske godine imala 104 prvaka, a ove godine ih je 87.

I OŠ “Mahmut Lekić” u gradskoj opštini Tuzi imala je pet prvaka manje. I najnovija OŠ u Podgorici, “21. maj” na Draču, imala je manji broj upisanih prvaka (31). Ta ustanova je prošle godine upisala 124 prvaka, a ove njih 93.

Tridesetak prvaka manje imala je i OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin”, kao i “Branko Božović” u Zagoriču (18).

Sa druge strane, trend rasta upisanih prvaka bilježe škole “Pavle Rovinski” na Starom aerodromu (sa 154 prošle na 180 ove godine), “Radojica Perović” u Bloku šest (sa 134 na 179), “Sutjeska” (sa 162 na 166) i “Vladimir Nazor” (sa 107 na 128).

Veči broj prvaka zabilježen je i u školi “Štampar Makarije” (sa 197 na 211).

Posmatrano u cjelini, u Podgorici je ove godine upisano 2.607 prvaka, što je 28 manje nego prošle školske godine.

Kad je riječ o ukupnom broju osnovaca, njih je u Podgorici 22.170. Najviše đaka je u OŠ “Štampar Makarije”, njih 1.545. Slijede škole “Pavle Rovinski” (1.479), “Milorad Musa Burzan” (1.358), “Sutjeska” (1.316), “Radojica Perović” (1.248), ie “Oktoih” (1.180).

Najmanje ih je u područnim odjeljenjima, dok “Savo Pejanović” broji 646 učenika. Nastavu u školi “Vladimir Nazor” pohađaju 944 učenika,”Vlado Milić” 866, koliko ih je i u školi “Vuk Karadžić”.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply