Priprema djeteta za trening

gimnasia 3

Vannastavne aktivnosti, posebno one sportskeo-rekreativne veoma su važne za dijete i njegov razvoj, na šta nam sve više ukazuju stručnjaci koji savjetuju da dijete bude fizički aktivno svakog dana.

Ukoliko se odlučite da dijete upišete i na neke sportove i trenine vjerovatno ćete imati nekoliko pitanja prije nego donesete konačnu odluku, a ovo su najčešća o kojima roditelji razmišljaju.

Koje je doba dana najpogodnije za treniranje?

Kada govorimo o kolektivnim sportovima, roditelji teško mogu da utiču na vrijeme treninga ili utakmica.

Trebalo bi izbjeći velike fizičke napore u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
Rano jutro nije vrijeme za naporne treninge – tada se organizam polako budi, pa napori nisu preporučljivi za dijete.

Kasno uveče takođe ne valja, jer je vrijeme za postepeno smirivanje funkcija organizma i spavanje, a ne za velike fizičke napore. Sa druge strane, „adrenalinska reakcija” poslije sportske aktivnosti traje u mozgu par sati, pa nije lako zaspati posle večernjeg treninga, iako je dijete fizički umorno i iscrpljeno.

Kako većina djece ima rad u smjenama u školama, najbolje bi bilo trenirati u intervalu od 10 do 20 časova. Ipak, obično nije tako.

Kako dijete da jede prije treninga?

Ishrana djece koja se aktivno (ozbiljno) bave sportom je posebna i duga priča. Slijedi nekoliko osnovnih principa koje treba poštovati.

• Vrijeme od obroka do treninga

Dijete ne smije da ima “jak” obrok najmanje dva sata prije intenzivnog napora.
Od obroka do treninga treba izbjegavati “brze šećere” – med, čokoladu i slično. To je naročito opasno ako se uzima neposredno pred trening. Brz prodor šećera u krv dovodi do brzog izlučivanja insulina, koji “utjeruje” šećer iz krvi u ćelije. Tako djetetu pada nivo šećera u krvi baš na treningu ili utakmici, što je veoma neprijatno. Javlja se drhtavica, malaksalost, osećaj gladi i nervoza – pa od sporta ništa!

• Obrok prije treninga

Obrok treba da bude sastavljen od “sporih šećera” – najbolje su tjestenine. One imaju ugljene hidrate koji se postepeno oslobađaju iz crijeva i tako daju neophodnu energiju djetetu tokom cijelog treninga ili utakmice. Predlog: integralna tjestinina sa prelivom od maslinovog ulja, sir ili meso “odozgo” – i obrok je tu. Dozvoljene su maštovite kulinarske akrobacije, ali bi “baza” obroka valjalo da bude od tjestenine.

A voda, da li smije da se pije pred trening?

Voda je obavezna!

Bez vode nema života. Pošto dijete tokom napornog fizičkog vježbanja gubi vodu znojenjem (ali i na druge načine), izuzetno je važno da blagovremeno “napuni rezervoare”. Naravno, ne treba da popije litar vode pred trening ili utakmicu, ali dijete ne smije da bude žedno. Pola sata prije velikog napora, dijete bi trebalo da popije par čaša vode, čak iako nije žedno.

Šta dati djetetu da pojede ako ima trening rano ujutru?

Prvi jutarnji trening ne smije da bude prekomerno jak. U kolektivnim sportovima se najčešće praktikuju lagano istrčavanje.
Zato nije dobar stav: “Jak doručak, pa na trening”. Punog stomaka se ne može ni na lagano trčanje. Jedna banana, čaša svježe cijeđenog voća je sasvim dovoljno. Za dobar doručak ima vremena poslije tuširanja!

Izvor: Mojpedijarat.co.rs

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply