Portal RTCG: Većina roditelja prihvatila uvođenje tablet računara

tabletfun

Portal Radio Televizije Crne Gore objavio je u srijedu da je većina roditelja prihvatila pilot projekat Ministarstva prosvjete o uvođenju tablet računara u obrazovanje pravaka i da smatra da će to njihovoj djeci pomoći u učenju, a na osnovu ankete koja je rađena na njihovoj stranici.

Od 529 glasova njihovih posjetilaca, 50,7 odsto je ocijenilo da će uvođenje tableta na osnovce imati više koristi nego štete, a suprotno 39,9 odsto. Da neće donijeti ni šetu ni korist smatra 9,5 odsto posjetilaca portala TVCG.

anketa

Prvaci četiri podgoričke osnovne škole, njih oko 120 koristiće ove školske godine u nastavi, kao pomoćno sredstvo, tablet računare, u okviru pilot projekta Škola za novo doba. Pilot projekat je vrijedan 160 hiljada eura i biće finansisran iz donacija i uz voloterski rad, a  predviđa, između ostalog, opremanje četiri učionice smart tablom, računarom, projektorom i zvučnicima, potom nabavku tablet uređaja za učenike, i kupovinu servera u Ministarstvu prosvjete, na kojem bi bio postavljen portal preko kojeg bi mogao funkcionisati download primarnog didaktičkog softvera za osnovnu školu.

Pedagog Radojica Novović kaže da od načina upotrebe tablet računara zavisi da li će djeca imati više koristi ili štete.

Prema njegovom mišljenju, udžbenik ne bi trebalo da se zanemari kao osnovni izvor informacija, a ocjenjuje i da najnovije tehnologije ne mogu da zamijene nastavnika, njegovu riječ, odnos, emocionalni pristup,  njegovu metodičku kompetenciju da učenici usvoje određena znanja, vrijednosti,  stavove, vještine.

„Dakle, pravilno bi bilo da škole i roditelji budu opremljeni tabletima, što je relativno skupo, da nastavnici budu edukovani i stručno potkovani da mogu da koriste tablete. Takođe, roditelji moraju biti upućeni u tu tehniku da bi mogli da prate kako djeca uče i napreduju“, kazao je Novović za Portal RTCG.

On smatra da tehnološke promjene izazivaju nesigurnost kod roditelja, naročito starijih generacija koje ih ne koriste, i to je razlog što skoro 40 odsto anketiranih vjeruje da je uvođenje tablet računara loša ideja.

Izvršni direktor Centra za grđansko obrazovanje (CGO) Boris Marić je uvjeren da se ideji uvođenja tablet računara u školama odupiru roditelji koji nijesu dovoljno informisani.

„Kao roditelj smatram da se mora pohvaliti uvođenje bilo koje vrste IT tehnologije u obrazovni proces. Ono što mene kao roditelja čini tužnim je što na tome nije počelo ranije da se radi, što se ne radi sistemski i u mnogo većem obimu. Moje mišljenje je da tablet tehnologija treba da pokrije čitav obrazovni proces, jer to predstavlja prosperitet i nadogradnju obrazovnog sistema“, pojasnio je Marić.

On smatra da tablet računar ne treba u potpunosti da zamijeni sveske i udžbenike jer tehnologija ima svoju primjenu i ona je djelimična, ali ne može da izbaci iz upotrebe knjigu, svesku, pisanje olovkom.

„U zapadnim zemljama  postoji problem pisanja zbog uvođenja IT tehnologija u obrazovni sistem, tako da sad uvode poseban predmet pisanje. Psiholozi i pedagozi znaju zbog čega je to neophodno, ali i efekti IT tehnologije su nezaobilazni u današnje vrijeme zbog onoga što nas čeka u budućnosti“, kaže Marić.

Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji je navela da prema njihovim podacima, roditelji u Crnoj Gori smatraju da će uvođenje tablet računara u obrazovni sistem osnovcima donijeti više štete nego koristi, i posebno da to nije bilo prioritet u ovom trenutku.

„Postoje trenutno mnogo važnije stvari na kojima treba raditi, a koje će djeci donijeti mnogo veću korist nego što je to ovaj projekat”, kazala je ona napominjući da je dobro što će tablet biti samo pomoćno sredstvo u učenju uz udžbenike.

Psihološkinja Radmila Stupar Đurišić pojašnjava da uvođenje tablet računara u nastavu može biti pozitivno ukoliko se kontroliše obim i način upotrebe tog uređaja kao pomoćnog nastavnog sredstva.

Stupar Đurišić je kazala da bi bilo pozitivno ukoliko bi računari bili neka vrsta nastavnog sredstva koje se koristi za skladištenje materijala koji su ranije predstavljali problem zbog kopiranja velikog broja papira.

Ona je u izjavi agenciji MINA upozorila da upotreba računara duže od dva sata dnevno utiče negativno na razvoj djece tog uzrasta.

„Ako će računar biti upotrijebljivan kao kompletno nastavno sredstvo postoji problem, jer psihologija ne preporučuje gledanje u ekran duže od dva sata dnevno. Za dužu upotrebu postavlja se pitanje kvaliteta razvoja moždanih ćelija djeteta“, kazala je Stupar Đurišić.

Prema njenim riječima, mora se voditi računa o toj vremenskoj granici gledanja u bilo kakav ekran i uzeti u obzir činjenica da djeca pogledaju dnevno makar jedan crtani film i odigraju jednu igricu.

„Ukoliko se, uz to, i u školi koristi tablet računar onda postoji opasnost da će se ta granica preći“, dodala je ona.

Stupar Đurišić je kazala da je kod upotrebe računara i kao pomoćnog sredstva neophodna kontrola, koja je, kako smatra, teško izvodljiva.

„Pitanje je kako će se kontrolisati koliko se tablet koristi, jer nastavnici imaju suverenitet u nastavi i koliko će on stvarno da kontroliše tablet, a koliko će se na njega osloniti“, upozorila je ona.

Stupar Đurišić je ukazala na mogućnost da se svi „ušuškaju u priču upotrebe tableta kao kvalitetnog i modernog sredstva koje puno olakšava“.

„Ne smijemo zaboraviti da je samo treperenje slika na ekranu nešto što ne valja za djecu uzrasta od šest do sedam godina, jer je pored intelektualnog bitan i taktilni razvoj“, navela je ona.

Stupar Đurišić je podsjetila da djeca treba da osjete upotrebu olovke i papira u dovoljnoj mjeri, jer, kako je objasnila, postoje neke stvari koje tablet ne može da pruži.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Pitanje je kako je program osmisljen?dali ce djeca imati adekvatnu zastitu od zracenja istih? I naravno ucitelja-profesora koji od njih nece ocekivati da su kolege tj ing informatike nego ih shodno uzrastu uvoditi u nova znanja ..

  2. Dje je djeci fizicko do 5 razreda? Koliko cujem od roditelja tek u 5 razredu imaju fizicko vaspitanje -zasto? A nisam pristalica tablet uredjaja ,djeca i onako ne znaju da pisu ,a da tipkaju znaju,pa ajmo sebi da olaksamo posao,a to sto ne sjede kako treba,krive kicmu,stavljaju ruke u usta i spavaju na casu to nista pa zaboga samo su to djeca

  3. Pa nece ih uciti da pisu tabletom valjda?! I dalje ce pisati rukom :DTablet ce biti jednom nedeljno kao cas za komp. Ili za odredjene vjezbe iz matematike recimo..Ja to tako shvatam, onda nema katastrofe djeci ce biti interesantnije.. Tako bi trebalo, valjda.. 😉

  4. A sto prvaci mogu raditi na tabletu? Igrati igrice? A u vrticu, bar u ovom gdje je sada moje dihete, po cijeli dan im je upaljen tv i gledaju ctrane filmive… Uzas jedan!!! Da mi sa njim kuci ne radimo, samo bu znao za pepu prase!!!

  5. Bodite deco u ekrane,olovke vam ne trebaju,to je demode. Strasno,svi pogureni nad tabletom,nesvesni prisustva dece oko sebe,totalno otudjivanje i zatupljivanje.Ne moraju ni dolaziti u skolu.Sve danas moze online. Tesko nama,kako smo uznapredovali

  6. Kao i svako tehnicko “pomagalo” ako se dozira upotreba moze da koristi.Dijete ce za 5 dana nauciti abecedu i razdvajanje rijeci na glasove,a da to nece ni osjetiti,sve to trazeci svoju omiljenu igricu,koju mu ne treba davati da igra dugo.

Leave a Reply