Rasterećeni nastavni programi osim za matematiku i jezike

ucionica

Nastavni programi za učenike osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori, od ove školske godine, biće rasterećeni do 25 odsto u odnosu na dosadašnji sadržaj. Izuzetak su programi za jezike i matematiku.

Ministar prosvjete Slavoljub Stijepović kazao je da je rasterećenje programa brižljivo pripremano, i da neće uticati na kvalitet znanja đaka, naprotiv, da će omogućiti jednostavnije usvajanje i primjenu u svakodnevnom životu i praksi.

„U skladu sa aktivnostima definisanim strukturnim reformama izvršena je revizija nastavnih programa u obimu do 25 odsto sadržaja, u cilju uspostavljanja trajnih i primjenjivih znanja učenika. Svrha je da se kod učenika razviju ključne kompetencije, inovativnost, stvaralaštvo, zajedničko rješavanje problema, preduzimljivost, kritičko mišljenje, informatička pismenost… Težište nastavnog procesa se prebacuje sa informisanja učenika na prepoznavanje i primjenu znanja u svakodnevnom životu, odnosno primjenu u praksi“, rekao je Stijepović.

Prema njegovim riječima, stručni timovi u Ministarstvu dvije godine su radili na reviziji nastavnih programa u osnovnoj i srednjoj školi,a iskorišćeni su potencijali koje pružaju nove tehnologije i novi vidovi komunikacije, a koji omogućavaju da se nova znanja jednostavije stiču, lakše primjenjuju i duže traju.

Govoreći o nastavnom kadru, ministar je saopštio da su u Crnoj Gori prvi put licencirani vaspitači, nastavnici, i stručni saradnici pomoćnika i direktora škola.

„Uslov za sticanje licence je dokaz o stečenom odgovarajućem obrazovanju i položenom stručnom sipitu. Direktori treba da imaju uvjerenje o završenoj obuci za rukovodioce obrazovno-vaspitnih ustanova. Licenca se obnavlja svakih pet godina u skladu sa programima stručnog usavršavani, a onaj nastavnik koj i ne prođe program obuke neće moći da produži licencu i nastavi da radi u obrazovanju“, pojasnio je on.

Na ovaj način nastavnici se, kako kaže Stijepović, stimulišu da stiču nova znanja koja prenose na učenike.

Licenciranje sproveli Zavod za školstvo i Cenar za stručno obrazovanje. Zavod je izdao 7.907, a Centar 824 licence.

Izvor: CDM

Leave a Reply