Kako je udruženje Roditelji obilježilo Svjetsku nedjelju dojenja

Udruženje Roditelji u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori organizovalo je ove godine proslavu Svjetske nedjelje dojenja u četiri crnogorska grada.

Na centralnom događaju, konferenciji Značaj dojenja za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva, održanoj 5. avgusta u hotelu Podgorica, govorilo se o temama povezanosti i značaju dojenja za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta, olakšavanje ekonomske situacije u siromašnim porodicama, kao i dojenju kao dijelu reproduktivnog prava svake žene i usaglašenošću sa radnim pravom i zakonima Crne Gore.

Zaključci konferencije su da je podrška zdravstvenog sistema, najbliže okoline i porodice, ali i cijelog društva dojenju od presudne važnosti za povećanje procenta dojene djece u Crnoj Gori, ali i za poboljšanje položaja žena uopšte. Ukazano je da bi se sa edukacijom o ovoj temi trebalo krenuti već u školama, kao i da treba nastaviti sa edukacijom majki u toku trudnoće o tome šta ih čeka nakon porođaja i u toku dojenja.

Iz udruženja Roditelji je u toku Svjetske nedjelje dojenja najavljeno osnivanje vršnjačkog savjetovališta i otvaranje besplatne SOS linije za dojilje.

U toku Nedjelje dojenja predstavnice udruženja Roditelji su posjetile i Nikšić, Bar i Bijelo Polje, i tim prilikama razgovarale sa budućim roditeljima, trudnicama i majkama o dojenju, problemima sa kojima su se sretale tokom dojenja, kao i o podršci dojenju u zdravstvenim ustanovama u njihovim gradovima. Dijeljenji su materijali udruženja Roditelji o dojenju, kao i materijali UNICEF-a o roditeljstvu, trudnoći, porođaju i dojenju.

Svjetska nedelja dojenja je 2014. godine obilježena 22. put u preko 190 zemalja svijeta, pod sloganom Pobjednički gol-za cijeli život, sa posebnim akcentom stavljenim na Milenijumske razvojne ciljeve.

Medijski partner obilježavanja Svjetske nedjelje dojenja u Crnoj Gori bila je TV Vijesti.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply