Škole u Podgorici prebukirane, đaka na sjeveru sve manje

djaci

Oko 70.000 osnovaca i  32.000 srednjoškolaca juče je sjelo u klupe 162 osnovne i 48 srednjih škola.

Podaci za ovu školsku godinu još nijesu objavljeni, a za prethodnu su pokazali da je đaka prvaka bilo 7.715, što je  3,4 odsto više nego 2012/2013. Ukupno je bilo 68.133 osnovaca, što je manje za 0,8 odsto od prethodne godine. 

Monstat je ranije saopštio da je 2013/2014. godine bilo 3.273 odjeljenja u osnovnim školama, i da je prosječno po odjeljenju bio 21 učenik.

Škole u Podgorici i na primorju su mahom prebukirane, pa rade u dvije smjene, dok je đaka na sjeveru sve manje. U resursnim centrima i posebnim odjeljenjima za obrazovanje i vaspitanje djece sa posebnim obrazovnim potrebama u osnovnim školama u Crnoj Gori bilo je 177 đaka.

U srednjim školama tokom 2012/2013. godine bilo je upisano 31.258 učenika, a to je manje za 1,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je broj upisanih u prvi razred manji za 6,7 odsto. Najviše srednjoškolaca pohađa školu u Podgorici (32 odsto), dok ih je ukupno 1,5 odsto u četiri najmanje opštine – Andrijevici, Šavniku, Plužinama i Žabljaku.

Gimnaziju pohađa 10.049 učenika (32 odsto), ekonomiju, pravo i administraciju 5.159 (16,5 odsto), trgovinu, ugostiteljstvo i turizam 4.947 (15,9 odsto),  sva ostala područja rada zajedno čine 35,4 odsto, kazali su iz Monstata.

U tri pljevaljske osnovne škole ove godine u prvi razred upisana  su  223 učenika, deset manje u odnosu na prethodnu. Ipak, u dvije srednje škole počinje čak 70-ak učenika manje u odnosu na prošlu godinu.

Direktor Srednje stručne škole Mervan Avdović ocijenio je da je smanjenje broja učenika iz godine u godinu zabrinjavajuće. On je kazao da ovaj trend prijeti da se nastavi i naredne godine, što bi smatra on bilo katastrofalno.

U Gimnaziju “Tanasije Pejatović”, u prvi razred, upisana su 122 učenika, osam manje od traženog broja. Prema podacima Monstata i ove godine prirodni priraštaj u Pljevljima je negativan. Za prvih pet mjeseci ove godine,  iznosio je -76.

Prošle godine, u ovom gradu  rodila su  se  183. djeteta, a te godine umro je 441 stanovnik, što znači da je 258 Pljevljaka  više umrlo nego se rodilo te godine. U poslednjih sedam godina  negativan prirodni priraštaj porastao je dva i po puta.

U durmitorskim opštinama najbrojniji prvaci su u OŠ „Dušan Obradović“ na Žabljaku, koja odavno nema područnih odjeljenja. Ove godine po prvi put u učionice je ušlo 20 mališana, gotovo duplo manje od prošlogodišnjih 36.

Područnih odjeljenja nema ni  OŠ „Vuk Knežević“ u Njegovuđi, gdje je ove godine u prvi razred krenulo šest učenika, duplo više nego prethodne. Značajno više prvaka je u OŠ „Obrazovni centar Šavnika“, pošto je prvi put u klupama osam mališana u odnosu na dva prošlogodišnja.

U prazne učionice u područnim odjeljenjima na Dubrovsku i u Bijeloj ovog puta ušao je po jedan đak prvak. U OŠ „Bogdan Kotlica“ u Boanu upisano je sedam prvaka, jedan više nego prošle godine, a u područnoj školi u Barama dva, jedan manje nego prethodne godine.

Podatak iz Gornje Bukovice, odnosno OŠ „Jovan Ćorović“ je u najmanju ruku za brigu – ni prošle ni ove godine nema prvaka. Nema djece ni u drugom, trećem niti u osmom razredu. U ovu školu krenulo je ukupno devet osnovaca.

Izvor: Vijesti

Leave a Reply