U gumicama od kojih se prave narukvice kancerogene hemikalije

narukvice

Gumice od kojih djeca u posljednje vrijeme prave i nose popularne narukvice sadrže kancerogene hemikalije – ftalate.

Testovi na raznobojnim gumicama koje su organizovali novinari BBC-a  pokazali su da one sadrže 40 odsto ftalata, materije koja po EU propisima može u proizvodu da bude najviše 0,1 odsto.

“Za nas u Entertejneru bezbjednost djece je najveći prioritet, pa smo zato iz preventivnih razloga odmah uklonili sve gumice iz prodaje dok ne obavimo kompletnu istragu”, rekli su u toj firmi.

Indipendent piše da se ftalati koriste da bi plastiku učinili fleksibilnijom, ali pošto se radi o poznatom karcinogenu njihova upotreba je strogo kontrolisana. Pomama za gumicama od kojih se prave narukvice i sitne igračke krenula je iz SAD i zahvatila cijeli svijet. Ove narukvice veoma su popularne i u Crnoj Gori, gdje ih veliki broj djece pravi ali i prodaje.

Ftalati se slabo rastvaraju u vodi, ali su dobro rastvorljivi u mastima, zbog čega i imaju negativno djejstvo na zdravlje čovjeka.

Naučnici u Danskoj su dokazali da ftalati utiču na smanjeno stvaranje testosterona kod novorođenih dječaka, mogu biti uzrok feminizacije muških beba, a dokazano je da u visokim dozama izazivaju i oštećenja jetre, bubrega i pluća.

Crnogorska zakonska regulativa koja je donijeta 80-ih i 90- ih godina, po kojoj se u našoj zemlji i analiziraju igračke, ne prepoznaje ftalate kao štetne supstance.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply