Postavite nova pravila i pomozite djeci da poprave uspjeh u školi

Classroom

Djeca su vam prošle školske godine popustila u školi, ocjene su “pale”, možda je čak došlo i do “popravnog”. Ove godine ste odlučili da se i vi aktivirate. I, da, zaista možete pomoći svojoj djeci da poprave uspjeh, a da to oni gotovo i ne osjete.

Ipak, morate imati na umu da ne smijete ni pretjerivati niti se previše miješati i kritikovati – granice moraju biti postavljene, ali sloboda je obavezna. Treba pronaći motivaciju i inspiraciju, a ne uvoditi “policijske časove”.

Rutina i organizacija

Uspostavite djeci rutinu. Ustajanje u isto vrijeme, doručak, pakovanje, spremanje – škola. Naviknite i djecu da čitaju bar 20-tak minuta, recimo, pred spavanje. Na taj način stiču naviku i držanje knjige u rukama im postaje prirodno. Takođe, dopustite im da iskažu šta misle o određenoj temi ili nečemu šta su pročitali u knjizi.

Podstičite ih na razgovor

Poželjno je da dijete svako veče pred polazak na spavanje (ili u toku dana, poslije učenja i domaćih spakuje stvari za školu, torbu i, pripremi odjeću. Na taj način, ujutro imate dovoljno vremena i za miran doručak, pa i kratku priču.

Pokažite djeci koliko je organizacija bitna – ne morate im vi nametnuti tempo, neka oni nađu svoju šemu – čak i kreativni haos ima neki svoj red, iako se tako ne čini.

Mirni kutak

Obezbijedite djeci mirni kutak u kom mogu da uče u tišini, da se organizuju. Neki roditelji tvrde da je u tom slučaju najbolje da dijete tu nema pristup internetu ili igricama.

Tokom radnih dana vrijeme provedeno za računarom, igricama i pred TV-om mora biti ograničeno. Mora se tačno znati kada i koliko vremena dijete ima za ove “aktivnosti”. Pokušajte da ih zaniteresujete za neke zanimljive edukativne stvari. Ako su kod vas na TV-u radije viđene edukativne emsije ili dokumentarci onda će i dijete biti zainteresovanije za istraživanje, učenje, predmete.

Znatiželja i slobodno vrijeme

Problem sa današnjom djecom je, na žalost, što im je mašta uspavana, znatiželja uljuljkana i malo toga ih interesuje. Trudite se neprestano (ali ne i napadno) da dijete zainteresujete za neke aktivnosti, teme, oblasti (posmatranje zvijezda, volonterizam, sport, pjevanje, klub knjige, recitatorska sekcija, …). Uključite ih u razgovore, pitajte za mišljenje, natjerajte ga da se zainteresuje za neku temu (neka to bude vezano za, recimo, teme iz istorije u vrijeme kada u programu rade tu oblast ili ih odvedite za vikend na mesto o kom su učili na času geografije).

Takođe, ne zaboravite na dječije slobodno vrijeme. Recite im: “e, pošto si danas ispunio sve svoje obaveze, učio si, uradio zadatke, sada možeš da radiš šta želiš, ako treba pomoć “, tu smo.

Nastavnici, ocjene, pritisak

Budite u kontaktu sa učiteljima ili nastavnicima. Informišite se o svom djetetu, možda i nastavnik ima neke ideje kako pomoći.

Ne kontrolišite ocjene deteta prestrogo. Ako znate da se posvatilo nečemu, da se trudi, da mu je stalo, ocjena i nije toliko bitna, veća i bolja će sama po sebi doći, ako volja postoji. Zato pohvalite dijete za trud, ne za ocjenu.

Pazite takođe da ne pritiškate djecu previše. Pritisak i to “moranje” da budu bolji može samo da da loše rezultate. Morate se naoružati sa strpljenjem i pažnjom.

Izvor: Lifepress magazin

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. A sta ako nista od navedenog “ne pali”?
    Sta ako nemate dovoljno strucnog nastavnika s kojim bi porazgovarali i posavjetovali se?Sta ako vam nastavnik daje savjete kao da ste retardirani,u smislu “napustite posao,ucite s djetetom,jer skola je prioritet?” Eto,ja glupaca mislila da je prioritet obezbijediti djetetu normalne uslove za zivot. -.-
    Sta ako vam dijete pohadja seosku skolu,u kojoj se,da se ne lazemo,zaposljavaju manje strucni kadrovi?Sta ako u tim manjim sredinama najvazniju ulogu igraju komsijski,rodbinski i slicni odnosi,pa vase dijete uz ulozen trud jedva dobije prelaznu,a drugo dijete,koje doslovno blage veze nema ni o cemu,ali mu mama radi u toj skoli,dobije istu ocjenu?
    Kako tada objasniti djetetu da je to “normalno”?

Leave a Reply