Napravite sa djecom suvenir sa mora

Ako ste se sa mora vratili sa školjkama, kamenčićima i drugim morskim zabavnim detaljima koje su vaša djeca prikupila na plaži (a velika je vjerovatnoća da jeste jer skupljaju sve na šta naiđu) iskoritite te komade i napravite unikatne suvenire sa ljetovanja. Naravno, uz pomoć i asistenciju djece.

Na blogu Reci peci smo pronašli dvije ideje koje vam mogu biti interesantne.

3D sličice od  školjkica i pužića i kamenčića

dekoracija

Školjkice i pužiće je prije izrade potrebno osušiti na suncu. Ako imate i malo pijeska dobro će vam doći da ukrasite suvenir. U predviđeni okvir za slike (a danas se u raznim prodavnicama može naći zaista jeftinih, a lijepih okvira za fotografije) umetnuti umjesto fotografije izrezani papir u boji koju želite i koja će u biti podloga.

Nanesite malo običnog tečnog ljepila, rasporediti po njemu dekorativno školjkice, pužiće ili nešto slično što ste našli na plaži, pospite sa malo pijeska koji će se kasnije lijepo presijavati na suncu dok vam sličica bude visila na zidu, i sve zajedno ostavite po strani da se dobro osuši.

Morski tjerač vjetra 

morbileOd kamenčiča sa rupom i raznoraznih školjki možete napraviti i kompoziciju od elemenata koji se njišu na vjetru i proizvode razne zvukove.

Potrebno vam je:

•    komad grane;
•    kamenčići i školjke sa rupom;
•    poštanski kanap;
•    tempere;
•    bezbojni lak (u spreju ili limenci);
•    Bojice, flomasteri.

Materijal operite od soli prije nego počnete da radite i posušiti na suncu. Kamenčiće i školjke možete da obojate temperama ako želite, a na kamenčiće zatim bojicama napišite imena djece.  Kada se sve ouši premazati ili poprskati lakom da se boja ne skida ili ako želite trajnije rješenje koristite lak boje.

Kada budete slagali kamenčiće na kanap, obratite pažnju da najteži budu zadnji u nizu.

Izvor: Recipeci

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply