Školama naloženo da riješe problem sa radonom

radonMinistarstvo prosvjete naložilo je rukovodstvima škola da sprovedu sve potrebne mjere i radnje u cilju smanjenja prisustva radona kako bi se obezbijedio nesmetan početak školske 2014/2015. godine.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvjete, škole su preduzele sve neophodne aktivnosti kako bi prostorije u kojima borave djeca i zaposleni bile bezbjedne za boravak i nastavu.

“Istovremeno, apelovano je i na ostale ustanove i njihove uprave da preduzmu preventivne mjere kako bi se spriječila pojava ovog gasa u prostorijama u kojima se radi i boravi. Sa Agencijom za zaštitu životne sredine, resornim Ministarstvom i drugim relevantnim institucijma nastavićemo saradnju na unapređenju uslova u obrazovno-vaspitnim ustanovama i poštovanju preporuka datih u Informaciji o stanju životne sredine”, zaključuje se u saopštenju.

Najveća koncentracija opasnog gasa, koji dopire kroz zemljište, pronađen je u privatnoj Muzičkoj školi “Andre Navara” i Osnovnoj školi “Vlado Milić” u Donjoj Gorici ali ga je bilo i u školama “Savo Kažić” na Barutani, “18. novembar” na Bioču, “Mahmut Lekić” iz Milješa, “Milan Vukotić” Srpska i Oktoih .

Podaci o tome objavljeni su u Informaciji o stanju životne sredine 2013. godine, koji je Vlada usvojila peije oko mjesec. Od 10 kontrolisanih škola, kako se navodu u njemu, koncentracija radioaktivnog gasa radona zabilježena je u sedam.

Šta povodom izvještaja kažu u muzičkoj školi “Andre Navara” pogledajte u prilogu TV VIjesti.

Izvor: NV Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply