Tablet računari kao didaktičko pomagalo za 120 prvaka

predmet

Oko 120 đaka prvaka iz četiri osnovne škole u Podgorici koristiće od 1. septembra tablet računare u nastavi maternjeg jezika i književnosti i matematike, koji će biti didaktičko pomagalo sa interaktivnim sadržajem usklađenim sa udžbnicima.

Iz Ministarstva prosvjete je danas saopšteno da će pilot projekat Škola za novo doba trajati do 31. avgusta naredne godine u osnovnim školama “Savo Pejanović”, “Pavle Rovinski”, “Štampar Makarije” i Sutjeska, u posebno opremljenim učionicama.

Direktorica Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, Zoja Bojanić Lalović objasnila je da je namjera projekta da se ne mijenja uloga udžbenika kao osnovnog sredstva rada u nastavi, već da tablet računari budu didaktičko pomagalo.

“Zadatak urednika za udžbenike i nastavna sredstva je da u saradnji sa autorima koji su radili udžbenike za prvi razred osnovne škole urade sadržaj za didaktički softver. Pri tome je važno reći da to nije preslikavanje postojećeg sadržaja već prilagođavanje didaktičkom softveru”, kazala je Bojanić Lalović na konferenciji za novinare.

Iz Zavoda su, kako tvrdi, uzeli u obzir da učenici prvog razreda ne znaju da pišu pa su sve aktivnosti svedene na sliku i na zvuk a za sve nastavne jedinice odrađeno je preko 40 situacija. Svaka nastavna jedinica ima preko 20 situacija – za 10 lekcija iz matematike preko 80 situacija koje učenici trebaju da riješe, za književnost 5 lekcija i 40 situacija, i za materinji jezik isto toliko.

“Sadržaj didaktičkog softvera se tokom godina može dopunjavati,a cilj projekta je  da nakon evaluacije vidimo šta zapravo treba popravljati, na čemu treba raditi I koliko su nastavnici učenici i roditelji zadovoljni ovakvim načinom organizovanja nastave”, kazala je Bojanić Lalović.

Savjetnica za informacione tehnologije u Ministarstvu prosvjete Marina Matijević je navela da pojekat podrazumijeva uvođenje i inovaciju u nastavu, odnosno upotrebu informacionih tehnologija u cilju modernizacije crnogorskog obrazovanja, a u skladu sa zahtjevima savremenog digitalnog društva.

“Uvođenje informacionih tehnologija u nastavni proces je u skladu sa ciljevima, i u značajnoj mjeri doprinosi kvalitetu obrazovanja, efikasnosti učenja, i boljoj didaktičkoj organizaciji određenih sadržaja”, rekla je ona.

Prema njenim riječima iskustva pokazuju da kombinacija tradicionalnih i modernih nastavnih sredstva u procesu nastave, daje bolje rezultate u učenju.

Matijević je kazala i da je odluci o uvođenju projekta prethodila analiza koja je uključila istraživanje i upoznavanje sa iskustvima drugih zemalja iz okruženja i šire.

Formirana je komisija koja je radila analizu u čijem su sastavu bili predstavnici Zavoda za školstvo, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, Ministarstva za informaciono društvo i Ministarstva prosvjete. Matijević je dodala i da je zatraženo mišljenje psihološko-pedagoške službe Zavoda za školstvo u vezi sa uticajem upotrebe tehnologija u nastavnom procesu na određene uzraste u osnovnim školama.

Projekat Škola za novo doba koji zajedno realizuju ministarstvo prosvjete i za informaciono društvo, Zavod za školstvo i Zavod za udžbenike i nastavn biće obuhvaćeno ukupno 120 učenika od kojih troje djece sa posebnim obrazovnim potrebama. Pilot projekat je vrijedan 160 hiljada eura i biće finansisran iz donacija i uz voloterski rad a  predviđa, između ostalog, opremanje četiri učionice smart tablom, računarom, projektorom i zvučnicima, potom nabavku tablet uređaja za učenike, i kupovinu servera u Ministarstvu prosvjete, na kojem bi bio postavljen portal preko kojeg bi mogao funkcionisati download primarnog didaktičkog softvera za osnovnu školu.

predmet2

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. a zasto prvaci ne znaju da pisu?zasto pisana slova pisu kasno tek u trecem razredu? sta fali nama sto smo i prije skole naucili slova itd?zasta sluzi predskolsko?da se djeca igraju kao da smo ih poslali u vrtic i u predskolsko eto jer nemamo da ih ostavljamo negde drugo il sto su skupe bebisiterke.ma dajte ovi programi su uzas 🙁 nista ne uce nasu djecu.makar ne kako treba.kazu napredno obrazovanje a prave idiote od nas roditelja i od nase djece ovakvim obrazovanjima.nemamo ni ocjene.ni bukvare niti ista.s konja na magarca tj na ragu spali!

Leave a Reply