Trikovi koji će školarcu pomoći da što lakše nosi torbu

 

koliko-je-skola-teska-1117

Na početku svake školske godine roditelji djece mlađeg školskog uzrasta postaju svjesni ili se podsjete koliki teret nose njihova djeca na leđima, i jasno im je da to nije dobro za njihovo tijelo. Svi su svjesni da teška školska torba ostavlja posljedice na vrat, leđa i koljena djeteta, na šta nas upozoravaju i stručnjaci, ali se malo toga ili gotovo ništa ne uradi da se ta situacija promijeni. Školske ormariće ima veoma mali broj škola u zemlji, a pune torbe nose nerijetko i prvaci, koji bi trebalo da ih ostavljaju udžbenike u učionicama tokom sedmice.

Nedavno je javnost saznala da uprave škola mogu da od Ministarstva zatraže novac za ugradnju ormarića, ali i da tu mogućnost nijesu koristili. Dok se ne pronađe neko rješenje, objavljujemo nekoliko savjeta pomoću kojih školarcima možemo olakšali svakodnevno nošenje torbe u školu i natrag.Stručnjaci preporučuju djeci redovno bavljenje fizičkom aktivnošću. Djeca imaju puno energije pa bi trebalo da budu fizički aktivna barem sat vremena na dan. Ona djeca kojima je fizička aktivnost dio života bolje se osjećaju, imaju više koncentracije, posebno za školu, i bolje spavaju. Važan je dio fizičke aktivnosti istezanje.

Za kvalitetno istezanje potrebno je zagrijati mišiće. Podstaknite dijete da brzo prošeta ili skače na mjestu nekoliko minuta. Time će se dovoljno zagrijati kako se ne bi povrijedilo. Zbog puno sjedjenja u školi za djecu je najvažnije da istegnu kičmu. To neka učine imitirajući istezanje mačke. Neka se spusti na pod tako da su mu koljena ispod kukova, a dlanovi ispod ramena. Izdišući, neka podvlači karlicu, a gornji dio leđa neka podiže prema plafonu. Udahom se vraća u prvobitan položaj. Vježbu neka ponovi desetak puta. Tako isteže kičmu, a istovremeno jača trbušne mišiće.

Primjer će najbolje stvoriti naviku

Fizička aktivnost koae je posebno preporučljivi za djecu su plivanje i trčanje ili od timskih sportova košarka. Dijete će lakše usvojiti naviku redovnog bavljenja fizičkom aktivnošću ako mu roditelji to pokažu na sopstvenom primjeru. Slobodno, zato, planrajte  vikend za zajedničku vožnju biciklima ili brzu šetnju u prirodi.

Prstima prema plafonu

Dijete neka stane tako da su mu stopala u širini ramena. Ruke neka podigne iznad nivoa glave i izvlači ih prema gore kao da će taknuti plafon. U tom položaju neka udahne i izdahne nekoliko puta. Neka ponovi pet puta.

Ustati od stola svakih pola sata

Kad dijete uči ili piše zadatak, neka se digne od stola svakih pola sata. Nekoliko minuta neka prošeta i napravi vježbe istezanja, a potom može nastaviti s obavezama. Tako će izbjeći bolove, a i imaće više koncentracije.

Pazite da se dijete ne grbi

Redovno vježbanje pomoći će djetetu i kod pravilnog držanja. Pazite da ispravite dijete kad uočite da se zgrbilo. Takođe, dopustite djetetu da hoda boso kad god je to moguće.

Izvor: 24sata

Leave a Reply