Povremeno zamuckivanje i nerazgovjetan govor trogodišnjakinje

dijeteprica

Pitanje od Ivanke:

Djevojčica od tri godine dok priča ponekad brza i ne razumije se šta kaže, a ponekad zamuca. Interesuje me da li je to trenutno stanje ili neki vid straha i ako se nastavi da li može da se izliječi.

Odgovor od Nede Bektešević, mr defektologije, Eduko-kreativni centar za djecu sa smetnjama u razvoju:

Iz pitanja se ne može zaključiti kada je dijete progovorilo, ni od kada traje zamuckivanje ali po onom što ste naveli, moje mišljenje je da se u vašem slučaju radi o fiziološkom mucanju.

Fiziološko zamuckivanje je samo jedna od faza u razvoju govora kod djece, javlja se u periodu oko dvije i po godine starosti i poklapa se sa periodom intezivnog razvoja govora.

Ono nalikuje pravom mucanju po svojim simptomima. Dijete povremeno zamuckuje, ponavlja glasove, slogove, nekada i riječi. jeca se u ovom periodu suočavaju sa velikim brojem novih riječi i njihovim značenjima, sa apstraktnim pojmovima, počinju da usvajaju gramatička pravila, dolazi do naglog razvoja rečenice, usvajaju se novi glasovi i potreba da savladaju njihov izgovor. Dijete se u ovom periodu bori da sastavi verbalni iskaz i da svoju jezičku zamisao pretoči u rečenicu dok je motorika govornih organa nedovoljno izdiferencirana i nije spremna da proprati misaoni tok.

Za iščezavanje fiziološkog zamuckivanja presudno je ponašanje roditelja i okoline. Ignorisanje djetetovih poteškoća u govoru ako ih nije svjesno, što je najčešći slučaj, najbolja je stvar koju roditelj može učiniti za svoje dijete.Roditelji bi trebalo da se obrate za savjet i pomoć logopedu čim uoče i najmanje promjene u govoru svog djeteta jer povećanju mucanja doprinose pojačani zahtjevi roditelja, stalna upozorenja na greške, usmjeravanje velike pažnje na govor, požurivanje djeteta da govori. Ako mucanje ne prestaje narednih 6 mjeseci drugi korak je da počnete da primjenjujete savjete koji imaju zadatak da umanje mucanje i posjetite logopeda.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply