Priručnik za novopečene tate o mamama

mamtataibebaPeriod nakon porođaja, posebno prvi dani, za ženu može biti i najčešće jeste veoma stresan, zbog mnogobrojnih pitanja, dilema, nedoumica, novih situacija sa kojima se susrijeće, a upravo u tim danima najvažnija podrška treba da joj bude njen partner. Kako i na koji način objasnio je jedan tata, bloger Ivan Bildi, na svom blogu Mama i tata. Prenosimo njegov Priručnik za novopečene tate o mamama.

Novopečena mama nema šta da obuče

Ovo je prvo što mame primijete što se njih tiče i što stvara određenu frustraciju. Garderoba prije porođaja još ne može da se nosi, a ona koju je nosila tokom trudnoće joj još stoji ali to je prosto nervira. Ne želi ništa novo da kupuje jer čeka da joj se tijelo vrati na staro, a znamo svi da je to proces koji traje. Ono što tate mogu u ovom trenutku da urade je da kažu onu čarobnu rečenicu da je lijepa i da pokušaju da je nagovore da ipak kupi nešto za taj prelazni period dok se ijtelo oporavlja od porođaja. Koliko god ona to odbijala kao ideju, vidjećete odmah će se bolje osjećati kada kupi neku novu fensi bluzu ili košulju.

Mame za sebe misle da su ružne

Ovo je nastavak prethodno navedenog međutim ovde se manje radi o frustraciji koliko o raznim pomiješanim osjećanjima jedne mame o njenom tijelu i o tome kako se ona u njemu osjeća. Njeno ijtelo je upravo obavilo jednu od najvećih čuda prirode, rađanje bebe, i ona to zna i ponosna je na sebe što je u tome uspjela, međutim u drugu ruku se osjeća loše kada pogleda kakve tragove na njenom tijelu je to sve ostavilo. Tijelo je rastegnuto, neki djelovi ijtela više ne izgledaju isto, dodajte na to da se zagleda svaki dan u ogledalu i da joj garderoba ne odgovara, i imaćete kraj sebe jednu tužnu mamu. Ovo je dobar trenutak da tate kažu sve one komplimente vezane za izgled žene, koje ste ili prije govorili ili niste nikad. E sada bi trebalo, sada je pravi trenutak. Kada je uhvatite da se nervira oko svog izgleda, skrenite joj pažnju na sve ono što je čini lijepom i ponavljajte to što češće.

Mame su uplašene

Pored mnogo knjiga koje mame čitaju uvijek postoji određeni strah u mami kada beba stvarno dođe kući i krene roditeljstvo. Prolaze joj kroz glavu svi oni savjeti kako držati bebu, kako hraniti, kako presvući i kako se ponašati. Da li dobro spava i zašto ne spava, i ono čuveno da sluša disanje bebe dok spava. Moja supruga je to uradila svega par puta, ali je ipak uradila. Svaka mama je svjesna da se stvari ne odvijaju po knjizi niti onako kako ona želi u tom trenutku, i to gubljenje kontrole je ponekad zastrašujuće. Umjesto što joj govorite da preteruje u brizi, što je vjerovatno tačno, to svakako u ovim prvim mjesecima sa bebom ne pomaže, naprotiv. Ono što možete da uradite je da uvažite takva osjećanja i da joj svojim riječima objasnite da ste tu kraj nje kao oslonac za sve. Mami je potrebno da čuje smirujuće riječi od vas.

Novopečene mame imaju odbrambeni stav

Kada beba dođe kući odmah kreću savjeti sa svih strana o tome kako treba bebu paziti i hraniti i to prvo od vaših i njenih roditelja, pa onda i od svih drugih. Svako sebi daje za pravo da mami dijeli savet,e a da ih nije ni tražila, jedan kaže nemoj tako, drugi kažu probaj ovako, sve to i čitanje onih knjiga koje spomenuh ranije, može učiniti mamu prvo ljutom, a zatim i mamu sa odbrambenim stavom prema svakom savjetu koji dobije. Vi kao tata treba takođe da zauzmete odbrambeni stav ali u njenu korist i da joj budete navijač u svemu što radi. Bodrite je da sluša svoje unutrašnje biće i da osluškuje bebu, tada nikad neće pogriješiti u svojoj ulozi i odluci kako treba nešto raditi. Uostalom, ova beba je samo njena i vaša, i ničija druga.

Mame i ta čudna opsjednutost bebom

Iako mama prolazi kroz period navikavanja na sve vezano za bebu i još stvara povezanost sa njom, ona u isto vrijeme misli da je ovo malo stvorenje čarobno i videćete je da slika bebu u svim mogućim pozama i neće joj biti dosta, uvijek će faliti još jedna slika da bi uhvatila sve što želi. Novopečena mama će dok gleda bebu imati onaj pogled koji ima tinejdžerka koja se prvi put zaljubi, to je ta vrsta opsjednutosti. Tate, šta da vam kažem osim da ćete se osjećati neko vrijeme kao poslednja rupa na svirali. Znam da je teško to shvatiti ali je u isto vijreme i normalno, sve su to procesi u stvaranju onoga što se zove porodica.

Novoj mami je potrebna zaštita

Mislim da svaka žena u nekoj mjeri želi da muškarac bude zaštitnik i čuvar, a tako nešto dolazi do izražaja u ovom trenutku. Kada beba dođe na svijet mama želi da se bavi samo njom, ne želi da razmišlja da li treba da se plati neki račun u tom trenutku, ne želi da razmišlja kada će i ko doći u posjetu i da pravi planove za posluženja i slično. Ona želi da vi na neki način budete barijera između nje i ostalih ljudi i obaveza. Sve što ne treba da dopire do nje i da je dodatno opterećuje je na vama da riješite. Zahvaliće vam se ako prosto preuzmete te obaveze, razgovore i dogovore na sebe.

Mami je potreban odmor

Sve mame sa puno elana i entuzijazma kreću u svijet materinstva i nekada ne znaju da stanu i primijete da im je potreban odmor. Kada sam kod moje supruge poslije prvih 15-ak dana u kući primijetio da više ne liči na sebe i nije skroz svoja, odreagovao sam. Recite joj da je potrebno da ima i tada vreme za sebe, da može da se odmori. Kada je beba nahranjena, presvučena i spava to je trenutak za njen odmor.

Mama vas iskreno voli

Kada vas mama vidi sa vašim malim bebcem kako se družite, za nju nema veće sreće. Ona voli da gleda kako se vi mijenjate kao muškarac i postajete dobar tata. Mama voli što beba ima nešto na vas ili možda skroz liči na vas. Kao tata sa iskustvom znam, koliko god nelogično zvučalo, svaki put kada se vi povezujete sa bebom i provodite vrijeme sa bebom, stvarate i poseban odnos sa mamom, vašom suprugom. Ona produbljuje svoju ljubav prema vama na taj način, ima li ičeg boljeg?

Zaključak

Tate, šta da vam kažem, sa njima je teško i u normalnim okolnostima, u ovim vanrednim se sve to diže na viši nivo. Na žalost bilo kakvo uputstvo za upotrebu ne dolazi u paketu, pa tako ni ovi redovi iznad nisu univerzalni niti jedini načini da se nađete mami kad je najpotrebnije. U jedno sam siguran, ako date sve od sebe, sigurno ćete uspjeti i olakšati i uljepšati život njoj ali i sebi.

Izvor: Mameitate.rs

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Slazem se sa ovim tatom,al treba majci pomoci i u odgoju djeteta.Jer svi znamo kad postajemo roditelji po prvi put sve nam je novo,e tada ne treba pustiti mamu sama da se snalazi,bilo bi super kad bi tata pomogao.Nekad je dovoljno pridrzati bebu,dati joj bocicu dok se mama tusira ili ako mamu savlada umor pa zaspe i ne cuje odmah bebicu.Ne budi je pusti je da spava,jer ce posle toga biti odmorna i orna.Mogu samo da se pohvalim iz svog iskustva da je meni suprug od prva dana kad sam izasla iz bolnice i sa prvim i drugim djetetom bio moja desna ruka i danas isto tako i zbog toga njemu hvala 🙂 :-*

Leave a Reply