Kako zabaviti djecu kod kuće za vrijeme odmora

samikodkuceKada bi svi imali sreće da djeca većinu ljeta mogu provesti na moru, ne bismo razbijali glavu što s njima dok su sami kod kuće, a roditelji na poslu. Realnost je ipak upravo takva, a ne želimo im dopustiti da po cijele dane gledaju televiziju ili igraju igrice.

Iako bi većina djece bila sasvim zadovoljna gledanjem TV-a ili igrom na računarima, znamo da im to ne smijemo dozvoliti pa evo nekoliko ideja kako im organizovati vrijeme dok su sami kod kuće.
Ostaviti dijete samo kod kuće dok ste na poslu, veliki je izazov, ali u današnje vrijeme, kada je komunikacija moguća u bilo kojem trenutku, školarci se odlično snalaze. Baš kao što smo prolazili odvajanje tokom ljeta u vrtićkoj dobi i slali ih bakama i djedovima, tako je i ovo odličan način da grade svoje samopouzdanje i odrastu u samostalne ljude.

Igra s prijateljima

Sjetite se samo kako ste provodili praznike kada ste bili djeca. Fudbalska lopta i uže za preskakanje bili su glavni aduti i nikada nam nije bilo dosadno. Neka budu na vazduhu i aktivni. Jedino morateobratiti pažnju na vrijeme dok su visoke temperature i postaviti čvrsta pravila koliko dugo i u koje vrijeme smiju izaćikao i da se javljaju na mobilni ili telefonom.

Pospremanje

Da, neće im biti drago kada im predložite da raščiste sobu od nepotrebnih svesaka i udžbenika, ali i sortiraju igračke. Na kraju će se zabaviti kada ih prelistaju ili pronađu neke igračke na koje su zaboravili.

Čitanje s prijateljima

Jedan od dobrih načina da ih motivišete da bi pročitali koju knjigu više je da čitaju isto što i najbolji prijatelj ili prijateljica. Tako mogu upoređivati utiskei jedni drugima predložiti novo štivo.

Kreativni trenuci

Dječaci će sigurno neko vrijeme provesti u izradi grba najdražeg fudbalskog kluba, a djevojčice bi mogle rado izmisliti novu kolekciju odjeće. Uz to im možete kupiti razne setove za modeliranje ili izradu maketa.

Odredite vrijeme za gledanje TV-a

Jasno vam je da dan ne može proći bez toga ako je dijete samo dok ste vi na poslu pa se dogovorite da to bude u vrijeme kada se emituje neka serija ili crani koji vole da prate. Isto vrijedi za provedeno vrijeme na svim gadgetima, od računala do raznih konzola i mobitela.

Pitajte ih što žele

Pitajte što bi željeli da rade. Možda imaju neku dobru ideju koja će ih učiniti sretnima i skratiti vrijeme.

Izvor: TPortal

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply