U julu psi ujeli 13 djece u Baru

lutaliceSamo u toku jula u Baru su psi ujeli 13 djece, od kojih je najmlađe staro svega dvije godine, a od početka godine, zabilježena su 123 napada.

Ljiljana Jovićević iz Higijensko-epidemiološke službe barskog Doma zdravlja kazala je da je njih 55 primilo antirabičnu zaštitu, serum protiv bjesnila i vakcinu koji se daju u slučaju kad pas nije vakcinisan, niti se može utvrditi zdravstveno stanje životnje.

“Antirabična zaštita podrazumijeva davanje seruma i pet doza vakcine u roku od 28 dana, odnosno prvog, trećeg, sedmog, četrnaestog i 28. dana” , objasnila je Jovićević.

Seruma u Domu zdavlja ima, ali vakcina više nema. Prosječna potrošnja vakcina već je prevaziđena, jer su u prošloj godini bila ukupno 132 ujeda, a ove, za nesto više od sedam mjeseci, ukupno 123. Svakodnevno u barski Dom zdravlja dolaze pacijenti sa ujedima pasa.

Po Zakonu o dobrobiti životinja, sve opštine su bile dužne da obezbijede azil s adekvatnim uslovima, najkasnije do 1. marta 2010. godine.

Direktor agencije za investicije Vido Dabanović kazao je ranije da se budžetom za 2012. godinu planirala izgradnja objekta za azil životinja, i da su budžetom predvidjeli oko 70 hiljada eura za azil.

U Sekretarijatu za uređenje prostora slažu se da u Opštini postoji sve veća potreba za azilom. U ovom opštinskom resoru pridružili su se inicijativi NVO Udruženje za zaštitu životinja i prirode Prijatelji LML i JP Komunalne djelatnosti za izgradnju skloništa za napuštene životinje.

Urađena je mini studija izvodljivosti izgradnje i rada skloništa za napuštene životinje. Ovom studijom je, pored ostalog, dat prikaz investicionih i tekućih troškova skloništa.

Opština je bila dužna da u roku od dvije godine od stupanja na snagu Zakona o zaštiti dobrobiti životinja obezbijedi skloništa za životinje. Lokacija za izgradnju skloništa nije eksplicitno navedena ni u jednom lokalnom planskom dokumentu. Međutim, za objekte od interesa za Opštinu Bar, u koje spada i ova vrsta, lokaciju je moguće odrediti i na osnovu smjernica planskih dokumenata, prema pogodnostima predložene lokacije.

Izvir: RTCG

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. U julu psi ujeli 13 djece u Baru?
    Interesantno .Kao roditelj sam u cudu kako to?
    Sta ce ti jadni roditelji vise se dijete ne moze pustiti vani bez povodca.
    Pusticemo pse i ostale zivotinje ,djecu cemo u kavez.Ionako su dosta ostecena sto nemaju
    igralista iaoko ih dobiju nazalost vandali se potrude da to nestane.
    Za sve je krivo drustvo koje cuti i gleda jer misli to se meni nece desiti.I kad se dese neke stvari
    mi obicni ljudi nemamo puno podrske jer ne radimo u vladi ,u ministarstvima koje ce da nas podrze.
    Svima trebaju novci.Sve se nesto ceka.Prolazi vrijeme a sve isti problemi.Uvela bih ja kazne pa da vidimo promjene.

  2. Pa ocekujemo nestto slicno i na Cetinju!.Mislim da je krajnje vrijeme da se donese zakon po kojem bi odredjene rase pasa morale da nose korpe i koji bi primorao vlasnike da vode racuna o higijeni svojih ljubimaca jer je pseci izmet postao nezaobilazan u parku,na ulici,na trotoaru….

  3. Ovo je posao za Komunalnu policiju!
    Na setalistu, dok prolazite pored parkiranih auta, i dok se sklanjate autima, motorima, biciklima… morate da strepite hoce li se dva psa, ili vise njih, bez povoca, bez korpe, sresti i poklati.
    A najvise volim kad prolazim pored nekog krvolocnog psa, velicine teleta, opet bez povoca ili korpe na njuski, i njegov vlasnik mi kaze da se ne bojim, da on nece da ujede, samo se igra.

Leave a Reply