Igre na pijesku podstiču motoriku

$T2eC16JHJGsFFMeIimrlBRZzq9qhpg~~60_35Boravak na moru je najzdraviji poklon koji možete da darujete djetetu. Vazduh, slana voda i umjereno sunce – višestruko su korisni za mališane, ali ne zaboravite da im dane odmora “zasladite” i igrom na plaži.

Klinci uživaju dok sa grabuljama, lopaticama i kanticama kopaju i presipaju pijesak, praveći kule i gradove. Međutim, ova aktivnost ne spada u čistu zabavu, jer stručnjaci kažu da je odlična i za razvoj fine dječije motorike.

Dok pokušavaju da vas zadive skulpturama koje “vajaju” od pijeska, mališani zapravo rade na svojim vještinama. Uvježbavajući sposobnost da prave sitne pokrete rukama, oni nesvjesno nastoje da uspostave dobru koordinaciju između prstiju i oka, a u tome su svakim potezom sve bolji. Pravljenje figura od pijeska je pouzdan dokaz da ulažete u razvoj mašte i kreativnosti vašeg nasljednika.

Pisanje štapom ili prstima u pijesku, igra iks-oks, gradnja dvorca od mokrog pijeska vrijedan su izvor taktilnog doživljaja koji doprinosi cjelovitosti senzomotoričkog iskustva djeteta važnog za njegov socijalni, spoznajni i motorički razvoj, kao i za razvoj likovnosti, kreativnosti i rane pismenosti.

Nemojte misliti da samo dijete uči kroz igru na otvorenom – i odraslima je ona izvor dragocjenog iskustva u stvaranju nove kvalitete odnosa i komunikacije u porodici.

Izvor: Novosti.rs

Leave a Reply