Probiotici – dobre bakterije čuvari zdravlja

jogurtU crijevima postoji preko 500 različitih vrsta bakterija. Probiotici stvaraju povoljne uslove za razvoj “dobrih” i nepovoljne za razvoj štetnih bakterija.

Dobre bakterije iz crijeva neophodne su za djetetovo zdravlje, rast i sposobost borbe protiv infekcija. Djeca koja su dojena majčinim mlijekom prirodno stiču tu zaštitu, dok odojčad na formulama češće obolijeva jer se bakterije u njihovim crijevima stalno mijenjaju.

Preporučuju se kod stomačnih tegoba i poboljšanje imuniteta, a nalaze se u namirnicama kao što su jogurt, sir, kefir. Naziv probiotik potiče od riječi ” pro bios” što znači “za život”.

Ove bakterije pretvaraju šećer (laktozu) u mlječnu kisjelinu čime se postiže kisjela sredina u crijevima i stvaraju nepovoljni uslovi za život štetnih bakterija. Najpoznatiji rodovi su Bifidobakterium i Lactobacillus koji su normalni stanovnici crijeva.

Zašto su probiotici važni?

Probiotske bakterije su važne za održavanje ravnoteže između dobrih i loših bakterija. Jedna od najznačajnijih uloga je formiranje crijevne barijere i stimulacija razvoja imunog sistema, čime se podiže imunitet i sprečavaju alergije na hranu.

Kada se koriste probiotici?

– Kod beba na vještačkoj ishrani.
– Kod beba sa kolikama (grčevi).
– Kod proliva ili zatvora.
– Alergija.
– Bolesti jetre i probavnog sistema.
– Česte upotrebe antibiotika.

Kako koristiti probiotike?

Komercijalni preparati probiotika postoje u različitim oblicima: kapsule, prašak, tablete, sirup. Obično se uzimaju jednom dnevno, po preporuci pedijatra.

Obrana od gripe i prehlade

Uticaj probiotika na zdravlje djece čini se intrigira sve više naučnika širom svijeta. Ispitivanjem učinka probiotika na pojavu gripe i prehlade kod predškolske djece, ispostavilo se da svakodnevna konzumacija probiotičkih bakterija u zimskom periodu može smanjiti pojavu tipičnih simptoma prehlade kao što su začepljen nos, povišena temperatura i kašalj. Spomenuta studija testirala je uticaj Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium animalis, a autori su zaključili da najučinkovitiju obranu od gripe i prehlade pruža istovremeni unos oba probiotička soja.

Pomoć kod terapije antibioticima

Brojne analize studija pokazuju da primjena probiotika u prevenciji proljeva izazvanih antibioticima ima blagotvoran učinak. Obično se terapija probioticima započinje istovremeno s terapijom antibioticima (konkretno u slučaju liječenja respiratornih infekcija), ali pritom između uzimanja antibiotika i probiotika treba biti razmak od 3 sata. Terapija antibioticima u poređenju s placebom smanjila je rizik pojave proliva izazvanih antibioticima od 28,5 – 11,9 odsto. LGG, Bifidobacterium lactis, Streptococcus thermophilus i Saccharomyces boulardii najčešće su korišteni sojevi u tim istraživanjima.

Izvori: Ordinacija Dr Mica, Klokanica

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply