Ljeto je vrijeme za odmor ali i za korigovanje nekih ponašanja

odgovornostljetoKako je škola završila, tako su knjige većine đaka završile u nekom udaljenom kutku sobe. Ipak, roditeljima ljeto možeb iti prilika da pokušaju popraviti neke loše navike svojih mališana kako bi im nova školska godina bila manje stresna. 

Jedan od načina da sebi malo olakšaju obaveze koje će ih dočekati početkom septembra je da polako preko ljeta pročitaju poneku lektiru. Ne moraju sebi postaviti neki brz ritam čitanja, odaberite zajedno ili sasvim prepustite djetetu koje će knjige pročitati unaprijed. Sugerišite im da to bude neko teže ili opširnije djelo koje će im biti teško pročitati na brzinu kad stisnu obveze.

Ako ne znate spisak lektire ili preporučenih knjiga za sljedeću godinu, ponudite djetetu knjige koje će odgovarati njegovim interesovanjima. Dopustite mu da pročita neke lakše i jednostavnije knjige i da sluša audioknjige. To će mu usaditi ljubav prema čitanju i doprinijeti lakoći čitanja. I čitanje pomaže navikavanju na čitanje, pa ih nemojte braniti.

Nemojte ih pretjerano tjerati na učenje. Psiholozi pojašnjavaju da ljetni praznici prije svega trebaju da služe za odmor kao što im je svrha. Baš kao što se i roditelji trebaju odaljiti od svojih poslovnih obaveza tokom godišnjeg odmora, tako i djeca trebaju kvalitetan odmor. Ljeto je ipak prilika da se neka ponašanja lakše koriguju kad smo opušteniji od obveza.  

Ako dijete nema radne navike i pokvarilo je školski uspjeh, to se može tijekom ljetnih praznika uvježbavati jednostavnim kućnim obavezama, savjetuju psiholozi. To mogu biti zadaci da se pospreme igračke ili ako je dijete starije, da opere ili složi suđe ili svoju sobu. Uz kućane obaveze dijete isto uči da ima obvezu i da je samo odgovorno za njeno izvršavanje. Ako ipak imate potrebu pomoći djetetu da od jeseni nema problema s matematikom, na primjer, budite nenametljivi i uklopite “pouku” u igru.

Posjetite muzeje koji se tiču gradiva koje ga je mučilo, kako bi shvatio da znanje o predmetu prelazi granice knjige iz koje nerado uči. Pogledajte s djetetom neki film, igrani ili  dokumentarni o području o kojem nije naučilo dovoljno o školi, ali i provjerite kakve se edukativno-zabavne radionice održavaju u blizini, a  mogle bi pobuditi zanimanje vašeg mališana. Pobrinite se da dijete provodi i dosta vremena na otvorenom kako bi imalo prliku učiti bez operećenja i igrati se bez pritiska ili nadmetanja. Kad se približi početak školske godine, roditelj može preložiti djetetu dogovor o tome kako i kada će ispunjavati svoje školske obaveze.

Tako će se dijete imati priliku odmoriti tokom ljetnih praznika, učiti o obavezama i odgovornosti kroz kućne poslove, a dogovor i obaveze u vezi sa školom ostavlja se tamo gdje i pripadaju, za početak nove školske godine.

Izvor: SuperMila

Leave a Reply