Hemoglobin i njegova važnost za organizam djeteta

Baby healthcare and treatment. Medical research. Blood tests.Hemoglobin je “krvni pigment” jer daje crvenu boju eritocitima – crvenim krvnim zrncima i izuzetno je važan jer radi jednu od najvažnijihstvari u organizmu – prenosi kiseonik iz pluća do svih djelova tijela, a donosi ugljendioksid (iz tkiva) do pluća. Dakle, ono što je najvažnije u udahu (kiseonik) i izdahu (ugljen dioksid) prenosi upravo hemoglobin.

Koliko je važan kiseonik za naše tijelo ne treba posebno objašnjavati – bez kiseonika nema života! Slično je i sa ugljen dioksidom koji se mora izbaciti iz organizma. Zato je hemoglobin ključni sastojak eritrocita!

Gdje se stvara u organizmu?

Kao i sve krvne ćelije i eritrociti se stvaraju u koštanoj srži. Tu se i hemoglobin “pakuje” u crvena krvna zrnca, pa je koštana srž prava fabrika za proizvodnju hemoglobina i eritrocita.

Šta je važno za dobru vrijednost hemoglobina?

Prije svega GVOŽĐE, a podrazumijeva se da je dijete zdravo i da je koštana srž „vrijedna” i lijepo radi.

Bez gvožđa naprosto nema dovoljno hemoglobina, a gvožđe stiže hranom. Prvih šest mjeseci bebinog života gvožđe stiže iz bebine jetre gdje je “uskladišteno” tokom trudnoće. Zato je važno da buduća mama vodi računa o ishrani i da njen hemoglobin bude dobar!

Dakle, u prvih šest mjeseci nema potrebe (zdravoj djeci) dodavati gvožđe.

Šta može da smeta stvaranju hemoglobina?

Kad nema gvožđa nema ni dovoljno hemoglobina, a to znači da beba od šest mjeseci mora da unosi prirodno gvožđe, a kvalitetno meso, a kasnije i žumance, su najbogatiji gvožđem.

Previše kravljeg mlijeka OMETA normalnu resorpciju (“uzimanje”) gvožđa iz crijeva jer sadrži soli koje “privežu” gvožđe za sebe i izbace ga stolicom, umjesto da se putem krvi dopremi u koštanu srž. Zato pedijatri (s pravom) NE vole kravlje mlijeko u prvoj godini života.

A spanać?

Jedna od najčešćih zabluda je da spanać sadrži mnogo gvožđa.

To na žalost (ili na sreću djece koja ga ne vole) nije tačno!Kada je poznati Njemački hemičar (Erih fon Volf) 1870. određivao količinu gvožđa u različitim biljkama greškom je upisao da spanać ima 10 puta više gvožđa!Omanuo je za jednu decimalu, ali je to relativno brzo ispravljeno, pa se odavno zna da spanać nije baš dobar izvor gvožđa.

Koje su normalne vrijednosti?

E tu nastaje problem!

Kod djece vrijednost hemoglobina zavisi od uzrasta (u manjoj mjeri i od vrste lab. analize) i zato UVIJEK treba imati referentne vrijednosti za djecu! Svaka bolja laboratorija izdaje referentne vrijednosti uz nalaz, a ako toga nema – tražite! Ogromne su razlike u odnosu na odrasle, pa se često javi strah bez razloga.

Kad su bebe u pitanju, oko šestog mjeseca dolazi do OČEKIVANOG pada nivoa hemoglobina jer se istroše rezerve gvožđa u bebinoj jetri. To se zato zove fiziološla anemija, koja NIJE bolest i NE liječi se veće se postepeno povećava unos prirodnog gvožđa (iz mesa, a kasnije i iz žumanceta). Ogromna većina pedijatara smatra da kad vrijednost hemoglobina kod beba od 6-10 mjeseci NIJE ispod 100, NEMA potrebe za liječenjem!

Šta raditi kad je vrijednost hemoglobina snižena?

Anemija (malokrvnost) je posljedica nedovoljne količine gvožđa, i naziva se sideropenijska. Liječenje je potrebno kad su vrijednosti ispod donje granice za uzrast, ali i kada su drugi parametri krvne slike poremećeni.

Pedijatar donosi odluku o terapiju poslije pregleda djeteta i uvida u analize. Dakle, bez pregleda nema dijagnoze i terapija se NE određuje SAMO na osnovu rezultata krvne slike.

Kad su vrijednosti hemoglobina na donjoj granici (ili blizu donje granice) treba učiniti sve da se povećanjem unosa prirodnog gvožđa (meso, žumance) pomogne djetetu. NE treba žuriti sa preparatim gvožđa! Tada je potrebno ograničiti unos kravljeg mlijeka (na maksimalnih 400 ml na dan u drugoj godini života), a promovisati dojenje jer je majčino mlijeko dragocjen pomoćnik u resorpciji gvožđa iz crijeva.

Na kraju, zdrava i izbalansirana ishrana djeteta obezbeđuje dovoljno gvožđa, ali i drugih sastojaka koji su potrebni za djetetov rast i razvoj. Zato je poštovanje principa zdrave ishrane najbolji način da se spriječi manjak gvožđa u organizmu djeteta, pa će se tako spriječiti nastanak anemije.

Izvor: MojPedijatar

Comments

  1. Sa 7mj,moj sin je imao hemoglobin 94. Pored feruma sirupa,ishrana je najvise poboljsala stanje.Dorucak- kase od zitarica ivoca,rucak-povrce meso,vecera-jedini mlijecni obrok uz dojenje.Na srecu on je sve htio da jede,posle 30 dana hem 115,posle 2mj 125 .

  2. Mi smo dvije godine imali problem sa anemijom,nijesu nam pomagali nikakvi preparati gvozdja da bi prije 6 mjeseci ustanovili celijakiju.cim smo presli na bezglutensku ishranu sve se normalizovalo

Leave a Reply