Turska donirala 22 hiljade petovalentnih vakcina

vakcine5Vlada Turske donirala je crnogorskom zdravstvenom sistemu 22 hiljade doza petovalente vakcine za djecu, koje su deficitarne od proljeća.

Kako je saopštio direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Kenan Hrapović, vrijednost donacije je 125 hiljada eura. a obezbijeđena količina je dovoljna za vakcinaciju najmlađih na godišnjem nivou.

Vakcine su stigle u Crnu Goru, prevezene su i skladištene po svim neophodnim procedurama, kazao je Hrapović na konferenciji za novinare.

Montefarm u decembru prošle godine raspisao tender za nabavku kombinovanih petovalentih vakcina, koje omogućavaju istovremenu imunizaciju djece protiv pet dječjih bolesti – difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize i bakterijskog meningitisa. Na tenderu nije bilo ponuda nakon čega je Montefarm ponovo raspisao tender na tri godine.

“Zaliha je bilo do kraja juna, zbog toga je Fond krenuo u rješavanje ovog problema jer je bilo neophodno da se obezbijede vakcine drugim kanalima, dok se nova tenderska procedura ne okonča. Nismo smjeli da dozvolimo da čekamo i da dođemo u situaciju da djeca nemaju vakcine”, naveo je Hrapović.

Prema njegovim riječima, problem nestašice petovalentnih vakcina prisutan je i u regionu, jer su proizvođači imali probleme u proizvodnji.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply