Zašto je dobro bebu postavljati na stomak

crawlinghappybaby476x290Stavljanje bebe na stomak dok je budna vrlo je važno za njen razvoj. Bebe tako razvijaju svoje motoričke sposobnosti, jačaju mišiće ruku, vrata i trupa i uče da kontrolišu kretanje glave, što im pomaže pri učenju sjedenja, puzanja i hodanja.

Mališane možete početi postavljati na stomak već od rođenja, nakratko, uz stalni nadzor, ali krajnje je vrijeme za to kada primijetite da dijete ima snage da blago podigne glavicu i pomiče je lijevo-desno.

U tom  položaju je idealno da dijete ostane koji minut  jednom ili dvaput dnevno, ali to sami trebate procijeniti prema tome koliko se to bebi sviđa. Ako uživa, ostavite je što duže.

Idealno vrijeme za ove vježbice je nakon što se beba probudi jer je tada najodmornija i ima najviše snage. Izbjegavajte ovu aktivnost nakon što se beba najela, kako ne bi počela povraćati.

Kako biste dijete namamili da što duže ostane u ovom položaju, pokušajte se igrati s njim i zabaviti ga igračkom, na primjer šarenom lopticom ili ogledalom. Možete joj u početku ispod grudi staviti srolani peškir kako bi se lakše podigla.

Bebe često u početku ne vole ovaj položaj jer im je naporan, ali budite istrajni i pomalo pokušavajte svakoga dana.

Izvor: index.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Mislim da treba posmatrati dijete i raditi onako kako njemu najvise odgovara… moji su prvih 20ak dana spavali na boku a onda su poceli sami da se okrecu na stomak-sigurna sam da im je tako vise odgovaralo i ako su dr bili protiv. Mirnije su spavali, odgovaralo im je zbog stomacica i nisu se budili pokusavajuci da rukama “uhvate” vazduh.

  2. Ja imam bebu od 4 mjeseca koja obozava da je na stomaku. Kad je imao mjesec dana, kako dr ne preporucuju osim na boku da spava, ja sam ga stavljala na stomak samo ukoliko mogu da ga pratim. Kako je vrijeme odmicalo jacao je i sa 2ipo mjeseca spavao je i uvece bez bojazni da ce se nesto dogoditi. Sad mu cak rasformiram kolica i dok se vozi vozi se potrbuske mada ne stalno jer se plasim da ne isklizne. E da…mi vec nekoliko dana puzimo.

Leave a Reply