Od danas trodnevna međunarodna konferencija o ubrzanju reforme obrazovanja

unicef logoU Podgorici je danas počela trodnevna međunarodna konferencija Kvalitetno obrazovanje za bolje škole, bolja učenička postignuća i bolju budućnost čiji je cilj otvaranja javne debate o najboljim načinima da se ubrza reforma obrazovnog sistema u tri ključne oblasti – povećanje broja djece koja pohađaju predškolsko obrazovanje, unapređenje sistema za obezbjeđenje kvaliteta obrazovanja i uvođenje inovativnih pristupa nastavi i učenju.

Jedna od ključnih ove konferencije, koju organizuje UNICEF u saradnji sa Ministarstvom provjete je poboljšanje kvaliteta crnogorskog obrazovnog sistema kroz uvođenje inovacija u nastavu i učenje.

U tom pogledu, posebno zanimljive za crnogorsku javnost, kako očekuju u UNICEF-u, biće prezentacija Konrada Wolframa, osnivača organizacije Computer-based Mathematics, o izučavanju matematike na efikasniji način kroz upotrebu komjutera, kao i prezentacija Olivera Kvinlana, programskog menadžera za digitalno obrazovanje britanske organizacije NESTA, o digitalnom opismenjavanju mladih kroz obrazovni sistem.

Na konferenciji će govoriti istaknuti globalni i lokalni inovatori i stručnjaci, univerzitetski profesori iz inostranstva i Crne Gore, kao i predstavnici relevantnih međunarodnih organizacija poput Svjetske banke i OECD.

“Konferencija pruža rijetku priliku da okupimo vodeće crnogorske, balkanske i svjetske mislioce o obrazovanju i da doprinesemo daljem ubrzavanju reformi kako bi osigurali da naša djeca dobiju obrazovanje koje im je potrebno za uspjeh u svijetu koji se stalno mijenja“, kazao je šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Bendžamin Perks.

Biće riječi i o najboljim načinima da se poveća broj djece koja pohađaju predškolsko obrazovanje u Crnoj Gori, s obzirom da je nedavno objavljeno istraživanje Monstata i UNICEF-a pokazalo da manje od polovine ili 40 odsto djece uzrasta 3 do 5 godina pohađa predškolsko obrazovanje i da je ovaj procenat jos niži u romskim naseljima – 19 odsto.

“Konferencija će doprinijeti definisanju efikasnih i inovativnih pristupa koji bi vodili unapređenju kvaliteta obrazovanja i postignuća naših učenika. Time ćemo podstaći razvoj znanja, vještina i stavova koji će omogućiti učenicima da odgovore na zahtjeve koje postavljaju škola, porodica, tržište rada i društvo“ najavio je ministar prosvjete Slavoljub Stijepović.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply