U utorak predavanje Ranka Rajovića o značaju rane stimulacije za razvoj djece

NTCU utorak, 8. jula, u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ u Podgorici, od 19 sati biće održano predavanje Ranka Rajovića, saradnika za edukaciju UNICEF-a i autora programa NTC koji se bazira na primjeni neurofiziologije u pedagogiji.

Naziv predavanja je Kako rastu veliki ljudi, a ulaz je besplatan za sve zainteresovane roditelje. Predavanje organizuje udruženje Roditelji, u saradnji Narodnom bibliotekom i uz podršku prijatelja udruženja. Svi zainteresovani treba da prijave učešće putem maila [email protected] zbog ograničenog broja mjesta.

Rajović, otac četvoro djece, predsjednik je Komiteta svjetske Mense za nadarenu djecu i predavač na 6 fakulteta u 4 države i na nekoliko visokoškolskih ustanova u Srbiji. Autor je 3 knjige i 2 didaktičke igre (za primjenu NTC programa).

Na predavanju će govoriti o greškama koje roditelji nesvjesno rade i time usporavaju ili čak oštećuju razvoj svog djeteta. Rajević želi da ukaže roditeljima da će se neke od grešaka pojaviti kao problem tek kada dijete krene u školu, ali tvrdi da tada nije lako te greške popravljati. U toku predavanja biće ukazano na činjenicu da je sve više djece sa poremećajem govora, sa poremećajima pažnje i koncentracije, pojavljuju se disleksija i diskalkulija… problemi koji se naglo povećavaju, a trend je i dalje uzlazni. Djeca sa takvim problemima, tvrdi Rajović, neće ostvariti svoj biološki potencijal, a samim tim imaće slabiji uspjeh u školi i kasnije u životu. Većina ovih grešaka nastala je u periodu najranijeg detinjstva. Na predavanju će posebna pažnja biti posvećena ovim greškama, razvoju mozga i značaju rane stimulacije, kao i razvoju kognitivnih procesa, tj razvoju funkcionalnog znanja.

NTC program se sprovodi u 14 država Evrope, a njegova primjena se zasniva na savremenim rezultatima istraživanja mozga i ukazuje da je, osim nasljednog potencijala, broj neuronskih veza koje se formiraju intenzivno u prvim godinama života presudan za razvoj intelektualnih sposobnosti.

 

 

 

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply