Kako do popodnevne dremke?

popodnevno spavanjeKoličina sna zavisi od uzrasta djeteta. Novorođenčad spavaju većinu dana, a nakon šest mjeseci bebe prosječno spavaju oko dva sata prijepodne i dva sata poslijepodne.

U uzrastu od dvije godine prosječno spavaju oko dva sata poslijepodne, a sa četiri i pet mnoga će djeca potpuno odustati od dnevnog spavanja, ali će noću spavati oko 12 sati.

Mnogim je roditeljima teško nagovoriti dijete na dnevno spavanje. Oko njih se toliko toga događa i mnoge stvari ih zanimaju pa spavanje, koje im je neophodno, jednostavno doživljavaju kao gubljenje vremena.

Kako uspavati dijete tokom dana?

1. Ne pretvarajte vrijeme popodnevnog spavanja u bitku. Pokušajte da postavite rutinu i pokušajte da od nje napravite pozitivno iskustvo za dijete koje će moći da se prilagodi rasporedu ako ga svakodnevno navikavate na to.

2. Napravite opuštajuću atmosferu 30 minuta prije odlaska na spavanje. Pazite da je dijete sito i da se lagano počne opuštati, možda uz priču ili mirnu igru. Imajte na umu da je važan i kvalitet sna, tako 30 minuta kvalitetnog sna znači više od dva sata nemirnog bacakanja u krevetu.

3. Bebama pokažite da počinje vrijeme za spavanje tako što ćete da prigušite svjetlo, upalite laganu muziku, ugasite televizor, pročitate im priču i slično. Neka rutina bude svaki dan ista kako bi znali da tada trebaju zaspati.

4. Kod veće djece, ako odbiju da spavaju, pokušajte ih nagovoriti na tihu igru ili čitanje slikovnice u krevetu. Nerijetko će od toga zaspati sami.

Izvor:  Index.hr

Comments

Leave a Reply