Za koje su sve poslove mame kvalifikovane?

posloviMožda nekima još tako ne izgleda, ali mame svakodnevno obavljaju barem 30 poslova, i to prilično profesionalno. I za to su zaslužile platu ili barem tijaru koja ih stavlja na pijedestal nedodirljivih kojima se treba diviti.

Mame su, naime, stekle sposobnost u svakoj situaciji savladati sve izazove i, uprkos umoru, zahtjevima, zamazanoj djeci, u roku od 15 minuta izgledaju kao da ništa nije bilo. I još uza sve to profesionalno obavljaju nekoliko poslova.

A evo i koje sve.

Rad u smjenama
Hranjenja usred noći, sati nosanja, ljuljanja, presvlačenja, njen posao svakako stavljaju u noćni rad. U bilo kojem drugom svijetu već bi se pobunili zbog silnih prekovremenih. Mami to ide u rok službe. Svakako su kraljice kojima skidamo kapu.

Kreativne direktorice
Bilo da se nalaze na plaži na godišnjem odmoru ili u obližnjem parkiću, mame potroše veliku količinu energije kako bi smislile adekvatnu zabavu za svoju djecu. Kada je lijepo vrijeme, mnogo je lakše jer su djeca na otvorenom, ali do kreativnog zagušenja dolazi kada tri zimska mjeseca iz dana u dan morate smisliti nešto novo i zabaviti mališane da ne padnu u napast gledanja televizije.

Sanitarna inspektorka
Bilo da čiste ostatke kake ili hrane rasute po podu, dezinfikuju kvake, podove ili  peru dječje bočice, do druge godine života sve su mame stekle titulu sanitarne inspektorke.

Bibliotekarka 
Mame čitaju, prepričavaju, skupljaju i izmišljaju svoje priče i tako provode sate u kreativnim druženjima sa svojom djecom. Nije im problem ni kada moraju istu slikovnicu čitati iz dana u dan iako je na policama još 50 drugih.

Terapeut
Teško je biti dijete. Prolaziti kroz emocionalne bure pokušavajući shvatiti osjećanja koji znaju preplaviti tako snažno. Najbolji terapeuti, koji znaju saslušati, utješiti i zagrliti su mame.

Zabavljačica
Bilo da se glupira i pjeva s djecom, igra žmurke ili čita jednu te istu priču 100 puta, mame su zabavljačice kojima nema ravnih. U društvu svoje djece ponekad će pomisliti da su najzabavnije osobe na svijetu.

Sudija
Lociraju problem, ocijene prestup, odrede kaznu prema već postavljenim pravilima igre. Kada je riječ o disciplini, mame zaista moraju znati pravila i biti poput pravih sudija, poštene i pravedne.

Portparolka
Odgovaraju na najneobičnija pitanja opravdavajući, objašnjavajući, zataškavajući neugodan incident.

Lična pomoćnica
Biti mama je kao biti lični pomoćnik nekoj poznatoj osobi. Djeca su, naime, jako izbirljiva kada je hrana i garderoba u pitanju. Vrlo lako će, ako ih naljutite, baciti na vas igračku, papuču, ali će vas, kada su zadovoljni, izljubiti kao niko prije.

Nutricionista
Sve mame definitivno zaslužuju platu za ulogu porodičnog nutricioniste. To je zbilja zahtjevna uloga, pogotovo kad se zbog neispavane noći sendvič ili hamburger čine puno lakšim rješenjima. Uprkos svemu, mame nude zdravu hranu.

Asistent stomatologa
Mame su te koje se brinu da zubići budu zdravi. Četkaju ih i peru, a poseban je izazov kada jednogodišnjaku pokušavate oprati zube trudeći se da ne pojede pastu i izbjegavajući da vas ugrize.

Pregovarač
Oblačenje, izlazak napolju, kupanje hranjenje, sve te radnje koje morate obaviti s djetetom pogotovo u fazama bijesa, zahtijevaju nadljudske vještine pregovaranja. Kad upadnu u rutinu pokvarene gramofonske ploče i ponavljaju samo svoje mantre ili bijesno urlaju, zbilja ih je teško uvjeriti u ono što je za njih najbolje.

Moderator događanja
Kada u parku svom vrištećem četverogodišnjaku, smirenim glasom bez tragova nervoze, pokušavate objasniti kako njegova dvogodišnja sestra nije namjerno medvjediću odrubila glavu – još jedan moment nadljudskih savladavanja stvarnih osjećaja.

Trener
Od učenja djeteta na tutu, do bodrenja na utakmicama, ili učenju socijalnih vještina, mame su zaslužile titulu trenera.

Muzičar
Bez obzira na to je li muzički talent, sigurno je najdražiperformer svoje djece.

Finansijska stručnjak
Brine se o kućnom budžetu, potrebama djece, mjesečnom iznosu za hranu i još uspije uplatiti ušteđevinu za djecu. S takvim finansijskim vještinama zaslužila je titulu finansijskog stručnjaka, barem u svom sektoru.

Izvor: TPortal

Leave a Reply