Koji su najraniji znaci autizma?

autizamPitanje od Emine:

Kako možemo prepoznati da li naše dijete ima autizam? Koji su najraniji znaci?

PIŠE: Neda Bektešević, mr defektologije, Eduko-kreativni centar za djecu sa smetnjama u razvoju

Osnovni simptomi primarnog autizma su: izmijenjen mišićni tonus bebe koji ne prati majku tokom maženja, dojenja, kupanja, igre i sličnih aktivnosti; kruto drzanje tijela; izostanak osmijeha, živahnosti, mimike i kontakta pogledom.

Umjesto centralnog, razvija se periferno gledanje i roditelji zapaze da ih beba ne primjećuje, ne reaguje na poziv i tepanje pa se često čini kao da ih ne čuje iako na određene zvuke reaguje strahom. Obično su vezane za neki predmet i pri oduzimanju ispoljavaju panični strah. Saznajni razvoj je usporen.

Sekundarni autizam – simptomi počinju nešto kasnije nakon perioda urednog razvoja.

Dijete gubi interesovanje za druženje, gleda “kroz” djecu i roditelje, na licu nema mimike, prestaje da komunicira govorom, javlja se eholalija (ponavljanje) ili sopstveni govor. Glas je izmenjen po intonaciji i krut. Rijetko komunicira riječima, majku vodi do željenog predmeta. Javljaju se stereotipni pokreti – lepršanje rukama, tapšanje, poskakivanje, klaćenje, hodanje na prstima…i radovanje bez povoda. Djeca često prolaze kroz različite faze straha, prisutna je fascinacija i očaranost određenom vrstom predmeta, zvucima i igrama. Ponekad bez vidnog razloga ispoljavaju znake agresije i histerije pogotovo u situacijama koje remete njihovu uobičajenu rutinu. Razvoj saznajnih sposobnosti i sposobnosti učenja znatno zaostaje.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Dobar je text ali treba naglasiti da je najraniji simptom izbjegavanje kontakta o?ima & to se zapravo prvo & primijeti. Svi ostali simptomi se primjete kasnije + treba znati da postoji visoko-funkcionalni autizam gdje ovi po?etni simptomi izostanu & pojave se tek kad dijete po?ne da izbjegava socijalne kontakta (ta djeca progovore za razliku od ostalih autista)

Leave a Reply