Univerzitet raspisao konkurs za upis

DIGITAL CAMERAUniverzitet Crne Gore raspisao je danas konkurs za prvu godinu studija za 2014/15 godinu, a mjesta ima za 1.640 brucoša koji se finansiraju iz budžeta i 2.317 koji će plaćati troškove studija. Indeks će moći dobiti i 349 stranih državljanina.

Prijave za konkurs se podnose sjutra i u srijedu, a upis kandidata i izdavanje uvjerenja završiće se do 1. jula. Polaganje testova iz dva predmeta za učenike koji nijesu imali eksternu maturu organizovaće se u petak, 27. juna. Prijemni ispiti polagaće se 30. juna.

Visina školarine za studente koji se samofinasiraju i strane studente uređena je posebnom odlukom Upravnog odbora Univerziteta.

Upis studenata na Univerzitetu Crne Gore uređen je Pravilnikom o uslovima, kriterijumima, i postupku upisa u prvu godinu studija, a više informacija dostupno je na zvaničnoj stranici Univerziteta www.ucg.ac.me.

Kandidati, uz prijavu za upis, podnose i diplomu o položenom stručnom, odnosno maturskom ispitu, originalna svjedočanstva o završenim razredima srednje škole, biometrijsku ličnu kartu ili kopiju izvoda iz matične knjige rođenih i uvjerenje o državljanstvu, kopiju diplome Luča i dokaze o osvojenim nagradama na državnim takmičenjima.

Najviše brucoša, primiće Ekonomski fakultet i to 120 na budžetu i 460 samofinansirajućih, a Pravni fakultet(120 o trošku države i 100 koji će plaćati školovanje. Fakultet političkih nauka prima 220 studenata od kojih 80 će imati besplatan indeks, Elektrotehnički će moći da upiše 310 brucoša ( 120 biti na budžetu). Prirodno – matematički fakultet ima 185 slobodnih mjesta, od čega su 95 za samofinansirajuće studente, a Filozofski fakultet u Nikšiću primiće 300 brucoša koji će se školovati o trošku države i 245 samofinansirajućih. Fakultet za pomorstvo u Kotoru ima mjesta za 450 budućih visokoškolaca, od kojih njih 105 neće plaćati školarinu, dok Fakultet za turizam i hotelijerstvo prima 260 studenata, njih 100 na budžetu, a 160 samofinansirajućih.

Iznos školarina ostao je isti kao i prethodnih godina i iznosi 500 eura po semestru.

UDG

Univerzitet Donja Gorica je takođe raspisao konkurs za upis brucoša i zainteresovani kandidati dokumenta ovoj ustanovi mogu priložiti od utorka zaključno sa 28. junom.

Fakultet za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis može da primi 111 studenata, Preduzetnički menadžment i biznis 20, Fakultet pravnih nauka 111, Fakultet za informacione sisteme i tehnologije 45, Humanističke studije 120, Fakultet umjetnosti 20, Politehnika 45, Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju 45, Fakultet za dizajn i multimediju 40 i Fakultet za sportski menadžment 40 studenata.

Školarina na UDG je 1.500 godišnje (dva semestra) sa mogućnošću plaćanja u tri rate.

Mediteran

Za upis na fakultete Univerziteta Mediteran kandidati podnose prijave danas i naredna dva dana.

Fakultet za turizam moći će da primi 200 brucoša, Fakultet za poslovne studije 200, koliko i Pravni fakultet. Fakultet za strane jezike ima 250 slobodnih mjesta, Fakultet za informacione tehnologije 200, Fakultet vizuelnih umjetnosti 50.

Školarina za godinu na svim fakultetima iznosi 1.200 eura, osim na FVU gdje je 1.600. Ovaj univerzitet daje mogućnost plaćanja na rate, a dobitnici diplome Luča, pobjednici državnog takmičenja i lica sa invaliditetom imaće besplatan indeks.

Prema Zakonu o visokom obrazovanju, studenti svih privatnih i državnih fakulteta imaju isto pravo na smještaj i ishranu u domu, studentski kredit, stipendiju za najbolje studente i zdravstvenu zaštitu.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply