Za mjesec dana jedan otac prisustvovao porođaju

beta17Mogućnost da sa budućom majkom u porođajnoj sali bude suprug ili neki drugi član porodice do sada je u Crnoj Gori iskoristila jedna osoba. Odluka da partner prisustvuje porođaju u  Kliničkom centru na snazi je od sredine maja, a ta usluga naplaćuje se 79 eura.

Specijalista ginekologije i akušerstva prim. dr sc. med. Gordana Vukčević kazala je Pobjedi da interesovanje za prisustvo porođaju postoji, i da je edukaciji koja se na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCCG organizuje mjesec dana do sada prisustvovalo više parova.

“U porodilištu  na našoj klinici  porođaju  može prisustvovati porodilji bliska osoba koju ona odabere. Prema našoj evidenciji tokom  učešća na edukaciji uglavnom je riječ o partneru, odnosno budućim očevima”, kazala je dr Vukčević, podsjećajući da  se parovi koji se odluče za ovu varijantu moraju javiti Klinici četiri sedmice prije termina porođaja, kako bi na vrijeme prošli potrebnu obuku.

Prvi korak u ovoj proceduri je pisani zahtjev direktoru Klinike za ginekologiju i akušerstvo ili na mail adresu porodiliš[email protected]. U zahtjevu treba navesti ime i prezime trudnice, ime i prezime i svojstvo osobe koja prisustvuje porođaju, kao i očekivani termin porođaja. Nakon završene edukacije dobija se potvrda koja je uslov za ulazak u porodilište, gdje porodilji blisku osobu očekuje adekvatna oprema za boravak u njemu, kazala je Vukčević. Prema njenim riječima, obuka o pravilima ponašanja u porodilištu se organizuje dva puta sedmično u trajanju od 90 minuta, u popodnevnim satima, nakon završenog redovnog radnog vremena.

Vukčevič smatra da prisustvo bliske osobe tokom porođaja mnogo znači budućim majkama.

“I pored podrške i njege babice i ljekara-akušera koji brinu o zdravlju majke i njene bebe tokom porođaja, od velikog značaja je podrška i sigurnost koju joj pruža njoj bliska osoba. Porodilište je ipak nepoznato okruženje. Iščekuje se rođenje djeteta koje zaista  jeste centralni događaj u životu žene i životu jedne porodice”, kazala je Vukčević.

Prema protokolu o prisustvu, u toku porođaja nije dozvoljeno korištenje mobilnog telefona, niti snimanje porođaja jer je, kako je rekla Vukčević, neophodno da medicinski procesi u toku porođaja prođu kako treba, a snimanje može omesti rad u porodilištu. Dozvoljeno je fotografisanje novorođenčeta nakon što majka i beba budu zbrinuti.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Ja iskreno mislim da zenama kojima je sve skupo kad je ovako bitan momenat u pitanju,da treba fino da ostanu kuci da se porode! Tako ce im sve biti jeftinije! 3 puta sam se poradjala u kbc-u i svaki put bila sve zadovoljnija! Zasto? Zato sto je sve proslo u najboljem redu, hvala Bogu! I niko mi pored mene nije trebao od mojih. Zasto? Zato sto se ja poradjam, a ne oni.Ali ako neko zeli, extra. Neka plati jer ni kbc-u ne pada oprema sa neba! Meni su dovoljne bile babice i dr. I svaka im cast. Posebno babici Hajri i Senadi! I svaka cast svim sestricama i neonatolozima na odjeljenju! I treba da nosimo sve nase. Zasto? Zato sto bi nekim zenama i sve da im se da najbolje na svijetu opet nesto hvalilo!!

Leave a Reply