Porodično ljetovanje: konačno relaksirani ili novi stres?

odmoriDočekali smo vrijeme godišnjih odmora, kada se svi pomalo evakuišemo prema obali ili planinama, priželjkujući odmor, opuštanje i zabavu. Ali, je li uvijek zaista tako i kako sami možemo doprinijeti sopstvenoj relaksaciji?

Priprema za put, pakovanje, nesklad različitih želja članova porodice ili nerazriješene nesuglasice kao i mnogi drugi detalji mogu (opet) dovesti do stresa. Ako u dodamo i naša nerealna očekivanja o ljetovanju, tj. raskorak između onoga što očekujemo i onoga kakvo ljetovanje zaista bude, eto plodne podloge za razočaranje i nezadovoljstvo tokom odmora. Tome mogu doprinijeti i pretrpani rasporedi ili članovi šire obitelji skloni prepirkama. Ponekad porodica i socijalni krug mogu biti i izvor stresa na ljetovanju, nezavisno od toga koliko ih volite. O tome mnogo znaju roditelji manje djece. Doživljaj stresa izaziva i promjena uobičajene rutine kod nekih osoba pa ukoliko pripadate ovoj grupi, nastojte tokom odmora zadržati poneki od vama važnih dnevnih rituala.

Uživajte u planiranju aktivnosti na odmoru

Dok maštamo o nadolazećem odmoru, nije naodmet prisjetiti se koje su njegove dobre strane. Istraživanja pokazuju da najveći podsticaj osjećaju zadovoljstva, u kontekstu odmora,  predstavlja sam proces njegovog planiranja. Razmišljajte o  aktivnostima i doživljajima, uživajte i u fazi koja prethodi samom odmoru. Osim što omogućuje podizanje nivoa energije i emocionalnog blagostanja, tokom ljetnog odmora snižavamo nivo stresa nakupljen tokom dužeg perioda. Prema nekim istraživanjima taj efekt ostaje prisutan po povratku na posao oko pet sedmica.

Kada ste na odmoru zaista i budite tamo

Kad stignete na odredište – zaista i budite tamo, u punom smislu te riječi. Često ostajemo na automatskom pilotu koji nam neće signalizirati  boju mora ili miris lavande u vazduhu. Osvjestite trenutke i budite “ovdje i sada”.

Donesite odluku koja će pomoći da zaustavite unutrašnji dijalog koji počinje s “moram” ili “trebalo bi”. Većina takvih misli tokom ljetnog odmora može ostati na radnom mjestu. Ne provjeravajte mailove, ne zovite na posao. Tamo će svi preživjeti do vašeg povratka. Razmišljanje o poslu i obavezama koje vas očekuju po povratku takođe će smanjiti osjećaj zadovoljstva i opuštanje.

Uživajte u druženju s bliskim osobama, ali nađite i vrijeme za sebe

Uživajte u zajedničkom vremenu  provedenom s porodicom i prijateljima, ono osnažuje osjećaj povezanosti što  pomaže u nošenju s potencijalnim, kasnijim stresnim situacijama. Ljetni odmor ponekad uključuje i boravak sa širom porodicom s kojom ne stignemo provoditi dovoljno vremena tokom godine. Važno je obezbijedti i vrijeme samo za dvoje ako ste u paru ili za vašu užu porodicu s djecom, bez ostatka, istovremeno dajući i njima priliku za vrijeme bez vas. Bez obzira na brojnost i složenost vaše mikro okoline, obezbijedite tokom dana trenutke samo za sebe. Provedite ih tišini, koncentrišite se na disanje ili pročitajte nekoliko strana knjige koju ste ponijeli sa sobom.

Naspavajte se,, nedovoljno sna negativno se odražava na vaše raspoloženje. Praktikujte aktivan odmor koji uključuje šetnje, plivanje ili planinarenje. Boravite što više napolju: istraživanja pokazuju da boravak u prirodi (posebno zelena okolina i more) značajno poboljšava raspoloženje.

I na kraju, ne zaboravite osnovni smisao odmora. Kakav će on zaista biti, bez obzira koje vam je odredište, uvelike zavisi od našeg stava i mogućnosti prilagođavanja  na neplanirane situacije kojima odmor najčešće obiluje.

Izvor: Isideout

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply