Pripremljene smjernice za poboljšanje zdravstvene njege majki i beba

porodiliste1Ministarstvo zdravlja Crne Gore pripremilo je uz podršku UNICEF-a tri smjernice za redovnu postnatalnu njegu majki i novorođenčadi čiji praćenjem  crnogorski ljekari trebalo da pruže najbolju moguću zdravstvenu njegu majkama i bebama u postporođajnom periodu.

Iz UNICEF-a je danas saopšteno da ove smjernice,  predstavljaju praksu postnatalne njege koja je u skladu sa najnovijim naučnim saznanjima u oblasti medicine, a cilj im je unapređenje kvaliteta crnogorskog sistema zdravstva. Smjernice Zdravstvena zaštita u porođaju, Novorođenačka žutica i Rutinska postnatalna zaštita žene i njene bebe nude i savjete o intervencijama i procedurama u slučajevima kada je potrebna dodatna postporođajna njega.

“Njega i pažnja koje se posvećuju ženama i novorođenčadi izuzetno su važne za majčinstvo i donošenje djece na svije. Boljim vođenjem pojedinačnih slučajeva, kontinuiranom njegom i holističkim pristupom koji je zasnovan na dostupnim pokazateljima, najboljim praksama i istraživanjima značajno se može unaprijediti kvalitet perinatalne njege u Crnoj Gori”, rekao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks.

Izrada smjernica koje se odnose na postnatalnu njegu majke i bebe jedna je od preporuka iz prošlogodišnjeg UNICEF-ovog izvještaja Ocjena bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori.

U tom dokumentu je ocijeno da je kvalitet njege majki, novorođenčadi i djece u Crnoj Gori često ispod standarda, posebno što se tiče informisanja, komunikacije, povjerljivosti i holističke njege majki i djece. Autori studije, su kao prvi glavi problem postojeće situacije u porodilištima naveli to što upravljanje slučajevima najčešćih stanja i komplikacija često nije usklađeno sa međunarodnim standardima i smjernicama zasnovanim na dokazima, ni kod akušerske/neonatalne njege, ni kod pedijatrijske njege.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply