Roditeljsko odsustvo 2013. godine koristilo svega 1 odsto očeva

roditeljskoPlaćeno odsustvo sa posla zbog njegovanja bebe trenutno koristi 111 Crnogoraca, što je za pet više u odnosu na 2013 . godinu, kada je na roditeljskom odsustvu bilo 106 muškaraca.

Prema podacima centara za socijalni rad u Crnoj Gori pravo na roditeljskom odnosno porodiljskom odsustvo u 2013. godini bilo je 10.007 osoba od čega 106 muškaraca ili svega jedan odsto ukupnog broja.

“Ovo pravo najviše su koristili muškarci u Pljevljima njih 24, Nikšiću 22, Bijelom Polju 18, dok ih u Ulcinju, Cetinju i Kolašinu nije bilo”, kazali su Dnevnim novinama iz Ministasrtva rada i socijalnog staranja.

Za prva četiri mjeseca 2014. godine, na porodiljskom odnosno roditeljskom bolovanju je bilo 4.179 osoba, od čega 111 muškog pola i to najviše u opštinama Bijelo Polje njih 21, Pljevljima 20 i Rožajama 17.

U odgovorima Ministarstvanijesu precizno navedeni podaci o broju muškaraca koji koriste to pravo u ostalim opštinama

Roditeljsko odsustvo je pravo jednog od roditelja da koristi odsustvo sa rada zbog njege i staranja o djetetu i ono može trajati do godinu dana od rođenja djeteta.

Prema najnovijim dostupnim podacima u Srbiji je u 2013 godini, pravo na roditeljsko odsustvo koristilo 30, a u Hrvatskoj 15 očeva. U razvijenijim zemljama Evrope očevi su spremniji da koriste roditeljsko odsustvo mada se i tamo uočavaju razlike, U Njemačkoj samo 15 odsto očeva koristi pravo na odsustvo s posla zbog prinove u kući. U Velikoj Britaniji to čini tek osam odsto muškaraca. Međutim, na Islandu čak u 91 odsto slučajeva porodiljske odsustvo uzimaju očevi, a u Švedskoj 85 odsto muškaraca.

Izvor: CDM

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply