Prijavljeno preko 35 odsto više djece u odnosu na kapacitete iz konkursa

djeca u vrticuNa konkurse javnih predškolskih ustanova u Podgorici prijavljeno je za preko 35 odsto više djece u odnosu na kapacitete koji su njima bili predviđeni.  JPU “Ljubica Popović” je primila svu prijavljenu djecu čiji su roditelji blagovremeno podnijeli prijavu za upis, što nije slučaj sa JPU “Đina Vrbica” . U toj ustanovi kažu da su formirali liste čekanja za djecu čiji roditelji nijesu priložili potpunu dokumentaciju koja je tražena konkursom.

JPU “Ljubica Popović” je raspisala konkurs za 2316 djece, a na listama koje su objavili je njih 3144. Konkursom JPU  “Đina Vrbica”  bio je predviđen upis  2,370 djece, a prijavljeno je  ukupno 3,240. Iz JPU “Đina Vrbica” je objašnjeno da nekompletna dokumentacija podrazumijeva da nedostaje potvrda o zaposlenju jednog ili oba roditelja, izvod iz matične knjige rođenih za djecu koja se upisuju  prvi put, potvrda o materijalnom obezbjeđenja za porodicu, kao i dokaz da je roditelj samohran.

“Roditelji nam se obraćaju sa molbama ili žalbama da se razmotri mogućnost primanja njihovog djeteta, što ćemo i uraditi, jer na osnovu prakse iz  prethodnih godina možemo tvrditi da pojedini roditelji koji su prijavili svoju djecu neće zaključiti ugovore. Ovo će nam dati mogućnost da smjestimo i djecu  koja nijesu formalno primnjena”, saopštila je PR, Dejana Prelević.

U obje JPU je u toku potpisivanje ugovora sa roditeljima o međusobnim pravima i obavezama od 8 do 13 sati, koje će trajati do 16. juna  u vaspitnim jedinicama u kojima su roditelji podnosili prijave.

Nakon isteka roka za potpisivanje ugovora, predškolske ustanove formiraće i vaspitne grupa,  a za one roditelje koji u roku ne potpišu ugovor, smatraće se da su odustali od upisa djeteta u vrtić.

JPU “Ljubica Popović” će od septembra realizovati kraći program, a broj grupa će formirati u zavisnosti od prijavljene djece.

Ova JPU prošlogodišnjim konkursom predvidjela upis 2.139 djece ,  a upisano ih je bilo  2.940 djece. U “Đinu Vrbicu” je prošle godine upisano oko tri hiljade mališana, iako je konkurs predviđao 2.052 mjesta.

 

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply